EU / POLITIKA

Die Welt: Proširenje na Zapadni Balkan bi ugrozilo opstanak EU

08.10.2021. 08:47 / Izvor: Beta

Evropska unija mora da prestane da laže samu sebe o Zapadnom Balkanu i umjesto što vještački održava u životu iluziju o pristupanju, mora nedvosmisleno da kaže regionu da neće biti punopravnog članstva, piše njemački dnevnik Die Welt.

"Jedno je sigurno: Evropljani su proširenje na Zapadni Balkan do sada temeljito zabrljali. Ali za to nije odogovoran samo Brisel, već i zemlje kandidati. Post faktum, bila je teška strateška greška dati obećanje o pristupanju. Na taj način su u regionu stvorena ogromna očekivanja, koja nije moguće ispuniti", piše list.

Welt u komentaru ocjenjuje da bi sami troškovi integracije u slučaju Zapadnog Balkana bili tako visoki, da bi borba oko raspodjele tih troškova erodirala i inače krhku Uniju. Evropljani su, dodaje list, dužni da kažu istinu i zato da ne bi izazivali dodatno razočaranje kod ljudi i sukcesivno destabilizovali region, prenio je portal Euraktiv Srbija.

Postavljajući pitanje šta je EU učinila pogrešno na Zapadnom Balkanu, list piše da je to, pored obećanog članstva, bio prije svega tehnokratsko-fazni pristup sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je trebalo da veže region za EU.

"Demonstriran je pun program briselske birokratije: godišnji samiti, savjet za pridrživanje, odbor za pridruživanje, parlamentarni odbor, forum civilnog društva. Tako je trebalo da nastanu perfektni članovi u duhu takozvanih kriterijuma iz Kopenhagena, koji poštuju demokratske principe, koji su institucionalno osnaženi i ekonomski potpuno razvijeni. Istovremeno, u region je uloženo premalo novca", piše Welt.

Sa druge strane, balkanska šestorka je u "začaranom krugu loše vladavine i ekonomsko-socijalne bijede" koja je dovela do emigracije i gubitka kvaliteta, ali i "pocijepanih društava sa korumpiranim strukturama, kriminalom koji hara sve do najviših nivoa vlasti i sa poluautokratskim liderima poput Aleksandra Vučića, Edija Rame i Mila Đukanovića", piše Welt.

"Sramota je da EU podilazi akterima kao što je predsjednik Srbije Vučić – koji neprestano hvali Kinu, održava manevre sa Rusijom, ima ministra spoljnih poslova koji njeguje velikosrpske fantazmagorije, brutalno postupa sa opozicionarima u svojoj zemlji i održava sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom kojom dominira Rusija", piše Welt.

Uz ocjenu da su "rovovi između pojedinih zemalja Zapadnog Balkana i poslije dvije decenije još uvijek duboki, da je uzajamno nepoverenje veliko, a spremnost za saradnju samo umjereno izražena", dnevnik piše da je važno da svih šest država napokon stvori zajedničko tržište, umjesto što se u svakom problemu oslanjaju na EU.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju da razviju autohtonu volju za reformama i pomirenjem, umjesto što su se fiksirale na himeru budućeg članstva u EU", piše dnevnik.

Onda bi, u optimističnom scenariju, za 15 godina bio zamisliv djelimični pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali je važno do tada milijardama eura podržati region, a najavljenih 30 milijardi za narednih sedam godina su dobar korak, piše list.

"Izvoz stabilnosti kroz proširenje – ta dugogodišnja mantra EU je gotova stvar. Ona je dovela i do toga da napredak integracije nije mogao da drži korak sa tempom širenja. A to je i jedan od razloga zašto je EU danas u tako katatoničnom stanju. Nove runde proširenja bi to samo pogoršale", zaključuje Welt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU