EU / EKONOMIJA

EU sužava listu zemalja kojima dopušta ulazak

28.06.2020. 10:26 / Izvor: Fena

Očekuje se da su pregovarači Evropske unije blizu finaliziranju liste zemalja čijim će građanima biti dopušteno da ponovo putuju Evropom, moguće od kraja naredne sedmice, potvrdili su u subotu diplomati EU. Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u.

Očekuje se da pregovarači tokom dana suze tačne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom. Drugi ključni kriterij je da li je pojedina zemlja uvela zabranu građanima iz evropskih država.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama skočio je tokom protekle sedmice, uz rekord od 45.300 potvrđenih novih dnevnih slučajeva zaraze. Predsjednik Donald Trump također je suspendovao ulazak u zemlju svim građanima iz Schengenske zone slobodnog putovanja dekretom u martu.

Diplomati EU potvrdili su kako se očekuje objava zvaničnog sporazuma o kriterijima dozvole ulaska – koji će vjerovatno uključivati limitiranje stope zaraze po 100.000 stanovnika - u ponedjeljak navečer ili utorak ujutru. Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer je procedura u toku i politički je veoma osjetljiva.

Procjenjuje se da više od 15 miliona Amerikanaca putuje u Evropu svake godine, a odgoda njihovih posjeta samo bi nanijela dodatni udarac ekonomijama i turističkom sektoru i u Evropi i u Sjedinjenim Državama razorenim pandemijom virusa. Smatra se da desetak miliona Evropljana pređe Atlantik radi odmora ili poslovnih aktivnosti svake godine, prenosi AP.

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

granice

izlazak

SAD

pandemija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU