EU / POLITIKA

Hrvatska: Potpisan sporazum o Europskom gospodarskom prostoru

12.04.2014. 10:43 / Izvor: Business.hr

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović potpisao je u petak u Bruxellesu sporazum o hrvatskom sudjelovanju u Europskom gospodarskom prostoru, priopćio je MVEP.

Sporazum koji će na snagu stupiti kad ga ratificiraju parlamenti država članica, od 12. travnja 2014. privremeno će se primjenjivati, dodaje se u priopćenju.

Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru međunarodni je ugovor izvorno sklopljen 1993., a stupio na snagu 1. siječnja 1994. kako bi se stvorilo jedinstveno tržište s jedinstvenim pravilima za države članice EU-a i tri zemlje EFTA-e, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

Hrvatskoj će na raspolaganje biti stavljeno 9,6 mil. eura za provedbu projekata u okviru aktualnog norveškog financijskog mehanizma, kaže se u priopćenju i dodaje kako je Hrvatska potpisala i dodatni protokol koji se odnosi na norveški financijski mehanizam za razdoblje 2009.-2014.

Proces pregovora o Sporazumu počeo je početkom 2013. pošto je Hrvatska u rujnu 2012. podnijela zahtjev da postane stranka Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Nakon završetka pregovora parafiran je u prosincu 2013.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU