EU

Hrvatska: Primjena novog zakona o radu uprkos protivljenju sindikata

07.08.2014. 14:18 / Izvor: SRNA

U Hrvatskoj danas počinje primjena novog Zakona o radu, koji je donesen uprkos protivljenju sindikata, poslodavaca i opozicije.

Novi Zakon o radu omogućio je da se radna sedmica, uz preraspodjelu radnog vremena, produži na 50, odnosno 60 časova, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, prenose hrvatski mediji.

Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati".

Radnike koji rade kod poslodavca s više preduzeća poslodavac će moći seliti iz jednog u drugo preduzeće i to na rok do najduže šest mjeseci.

U novom Zakonu o radu agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u firmi u kojoj radi imaće ista prava kao i drugi zaposleni, osim prava na "božićnicu" i regres.

Agencije će svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni morati plaćati doprinose na minimalnu platu, ali ne i isplaćivati platu.

I neangažovanom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Prijedlozi da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme nisu prihvaćeni, pa će se tako prvi sklopljeni ugovor na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno.

Mijenja se i dosadašnje rješenje koje nije dopuštalo otkaz trudnici u slučaju da preduzeće odlazi u likvidaciju. Redovni otkaz moći će biti uručen i radniku koji ne zadovoljava na probnom roku.

Otkazni rok teče i tokom godišnjeg odmora ili bolovanja, ako nije drugačije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu.

Po novom Zakonu o radu radnici više neće morati čekati mjesec dana da bi pokrenuli sindikalne akcije zbog neisplaćene plate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU