Intelu najviša kazna za narušavanje konkurencije u EU

13.06.2014. 09:33 / Izvor: EurActiv.rs
Intelu najviša kazna za narušavanje konkurencije u EU

Europski sud pravde 12. juna je potvrdio odluku Evropske komisije kojom je američki proizvođač procesora Intel kažnjen sa više od milijardu eura zbog narušavanja konkurencije

Europski sud pravde 12. juna je potvrdio odluku Evropske komisije kojom je američki proizvođač procesora Intel kažnjen sa više od milijardu eura zbog narušavanja konkurencije. Ovo je najviša kazna koju je Europska komisija ikada propisala pojedinačnoj kompaniji zbog narušavanja konkurencije. Konkretno, Intel je kažnjen zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu procesora i namjere da sa tržišta istisne jedinog ozbiljnog konkurenta Advansd Mikro Devises (AMD).

Komisija je odluku donijela u maju 2009. godine, ali je Intel podnio žalbu.

Optužbe Komisije se odnose na period od 2002. do 2007. godine.

Intel je bio dominantan na tržištu sa udjelom od oko 70%, zbog čega je konkurentima bilo veoma teško da uđu na tržište i da se šire s obzirom na investicije koje su potrebne za istraživanje, razvoj, intelektualnu svojinu i proizvodne pogone. Intel je zato bio nezaobilazan jer klijenti, proizvođači kompjutera, nisu imali izbora nego da se procesorima djelom snabdijevaju od Intela, navodi se u odluci.

U tako dominantnom položaju, Intel je odobravao popuste najznačajnijom proizvođačima – Del (Dell), Lenovo, HP i NEC - pod uslovom da isključivo, ili gotovo isključivo, od ove kompanije kupuju procesore x86 CPU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU