Revizija vladavine prava na Zapadnom Balkanu

07.01.2021. 10:21 / Izvor: Agencije
Revizija vladavine prava na Zapadnom Balkanu

Evropski revizorski sud je počeo procjenu efikasnosti mjera Evropske unije za podršku vladavini zakona u zemljama regije.

Evropski revizorski sud je počeo procjenu efikasnosti mjera Evropske unije za podršku vladavini zakona u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se da je za reforme u oblasti pravosuđa na Zapanom Balkanu Unija izdvojila oko 700 miliona eura u posljednjih sedam godina, a da će rezulati istrage biti poznati krajem godine, prenosi Tanjug.

U saopćenju poslatom iz sjedišta Evropskog revizorskog suda u Luksemburgu navodi se da je "vladavina zakona osnovna evropska vrijednost" i jedan od osnovnih kriterija za ulazak u članstvo EU.

Koliko su mjere bile efikasne

Dodaje se da je Unija, u cilju finasije podrške Zapadnom Balkanu u ispunjavanju kriterija u oblasti valdavine prava, zemljama Zapadnog Balkna u posljednjih sedam godina dodijelila oko 700 miliona eura, što predstavlja 16 procenata ukupne bilateralne pomoći EU-a regiji.

"Cilj revizije, koja je upravo počela, jeste da utvrdi koliko su ove mjere bile efikasne u jačanju vladavine zakona na Zapadnom Balkanu. Revizori posebno ispituju da li podrška EU-a vladavini zakona dobro osmišljenja, korištena za rješavanje identificiranih ključnih problema i da li je rezultirala konkretnim i održivim poboljšanjima, u skladu sa standardima EU-a", navodi se u saopćenju.

Revizijom je obuhvaćeno svih šest zemlja Zapadnog Balkna koje se nalaze na putu eurointegracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU