NAKON SATTLEROVE IZJAVE

Hoće li BiH uskoro uvesti euro kao sredstvo plaćanja

10.04.2024. 07:40 / Izvor: BHRT
euri

Šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima.

Šef Delegacije Evropske unije  Johann Sattler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterijume.

"To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i preduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i saradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prelaz granica", rekao je Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH

Bivšeg guvernera Centralne banke čudi Sattlerova izjava, jer bi, kaže, trebao da zna uslove pod kojima se ulazi u evropsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri kriterijuma.

Kemal Kozarić, bivši guverner Centralne banke BiH kaže da mi od 4 kriterijuma imamo dva – fiksni kurs i nisku inflaciju. "S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 odsto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master kriterijume. Imače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterijume da bi razmišljali o evropskoj valuti."

"Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za evro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatnog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura", navodi Branimir Skoko, profesor ekonomskog fakulteta u Mostaru.

"Značilo bi da ne možemo ni ono što radimo danas a to je da 16 milijardi deviznih rezervi koje smo imali krajem 2023 godine investiramo i na to ostvarimo dobit. Vidjeli smo da Centralna banka preko 200 miliona imala lani dobiti i mi bismo tih 200 miliona odrekli jer bismo eure koristili u vlastitom platnom prometu."

"Dvadeset članica Evropske unije zamijenilo je nacionalne valute jedinstvenom valutom evrom. Dvadeset godina nakon uvođenja evra sedam zemalja u evro zoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku nezavisnost", ističe Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU