Medenjaci i praznici: Meggle predlaže savršen recept!

26.12.2016 15:32:41
Medenjaci i praznici: Meggle predlaže savršen recept!

Ako imate dilemu šta pripremati u narednim danima, Meggle vam donosi jednostavan recept koji će se svima dopasti.

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih i novogodišnjih kolačića. Ako imate dilemu šta pripremati u narednim danima, Meggle vam donosi jednostavan recept koji će se svima dopasti.

Sastojci:

  • 165 gr meda,
  • 60 gr šećera u prahu,
  • 250 gr Meggle maslaca
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo i
  • 550 gr brašna
  • po želji cimet, može i ne mora

Kraljevska glazura:

2 bjelanca i 350 – 400 gr šećera u prahu, plus boje po želji.

Priprema:

Medu dodati šećer i mješati da se šećer sjedini, otopi, pa dodati omekšali maslac, pa opet mješati. Ne mora se odmah sjediniti, ali paziti da se ne stvaraju velike grudve, pa dodati jaje i opet mješati, dodati pola mjere brašna, cimet i opet miješati. Dodati zatim prašak za pecivo i skoro svo brašno od 550gr.

Sad će već biti tvrđe neće biti za mućenje, ali i dalje mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mjesiti.

Kada umjesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mješanje na stolu. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.

Kada odstoji posuti brašnom sto i razvući pa modlicama vaditi medenjake. Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli.

Glazura - bjelance ulupati, pa dodati 200 gr šećera, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete, podjeliti smjesu, na nekoliko činijica i dodati boje, pa umutiti. Ako su tečne kada umutite dodate kašiku šećera u prahu u smesu. Sipati u kese za zavrzivač pa odsjeći vrhove 2mm, da kada stisnete ono polako izlazi napolje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana