al
Općina Novi Grad osigurala udžbenike, ruksake i školski pribor za prvačiće

Filantropi

Općina Novi Grad osigurala udžbenike, ruksake i školski pribor za prvačiće

25.08.2020 12:28:32 / Izvor: Akta.ba

Broj djece upisane u prvi razred osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo i ove će školske godine biti najveći u BiH. Kao i prethodne godine u prvi razred osnovnog obrazovanja, u 15 novogradskih škola, bit će upisano više od 1.300 prvačića, a za sve njih Općina je obezbijedila besplatne udžbenike. Također će biti nastavljena dosadašnja praksa da početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, svim prvačićima, daruje ruksake i školski pribor.

U zgradi Općine danas je upriličen radno - informativni sastanak sa direktorima osnovnih škola, vezano za početak nove školske godine u uslovima pandemije koronavirusa, s akcentom na naše najmlađe sugrađane koji prvi put sjedaju u školske klupe. Razgovarano je o tome kako i na koji način će se škole organizirati za početak nove školske godine, a da se pri tome za učenike od prvog do četvrtog razreda osiguraju bezbjedni higijensko-epidemiološki uslovi za pohađanje redovne nastave.

Ponosna na činjenicu što će broj djece upisane u prvi razred osnovnih škola na području Novog Grada i ove godine biti najveći u BiH, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Adisa Šuman, kazala je da su i ove godine, kao i prethodnih, nabavili školski pribor i ruksake za prvačiće, s tim da su ove godine obezbijeđeni i udžbenici za učenike prvih razreda osnovnih škola.

"Razlog današnjeg sastanka je da sa direktorima osnovnih škola, sagledamo mogućnosti da, sve higijensko-epidemiološke mjere koje preporučuju krizni štabovi i resorna ministarstva, ispoštujemo u cjelosti, a da pri tome pokušamo razveseliti naše prvačiće", kazala je Šuman, ističući da očekuje da će u prvi razred biti upisano 1.320 djevojčica i dječaka.

Dodala je da će Općina, kao i do sada, koliko god je u njenoj mogućnosti, biti na raspolaganju školama, da se higijensko-epidemiološke mjere maksimalno ispoštuju i zaštiti zdravlje djece i njihovih nastavnika.

Omer Begović, direktor OŠ "Aneks" naglasio je da je Općina Novi Grad prethodnih godina organizirala prijem za prvačiće, a da će ove godine, zbog situacije sa epidemijom koronavirusa, prijem biti realizovan na jedan poseban način.

"Moram naglasiti da je Općina obezbijedila udžbenike, ruksake i pribor sa sve prvačiće u Novom Gradu. Knjige za engleski jezik koštaju preko 30 KM u maloprodaji, i to je zaista jedna vrijedna pomoć roditeljima, a posebno ako imamo u vidu ovakvu situaciju u kojoj su mnogi ljudi ostali bez posla. Situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije problem samo jednog resora, resora obrazovanja, već zahtijeva interdisciplinarni pristup, uključujući i roditelje, Ministarstvo zdravstva i onih koji vrše kontrolu sprovođenja mjera", istakao je Begović.

Prema riječima Jasmina Marevca, direktora OŠ "Behaudin Selmanović" sedmica pred početak školske godine je puna aktivnosti, planiranja i dogovora.

"U nedostatku uputstava od nadležnih ministarstava, mi se nekako prilagođavamo, ni finansijski nismo podržani u kupovini sredstava za higijenu, dezinfekciju, pa nadalje. Općina Novi Grad iskazala je spremnost da nam pomogne. Naša namjera je da opravdamo povjerenje svih, da se pridržavamo mjera. Svi smo svjesni da je djeci najljepše u školi, međutim, ovo je posebno stanje i izazov. Učinit ćemo sve da iz ovog izađemo jači, ono što bih preporučio svima je disciplina i poštivanje mjera", rekao je Marevac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi