Formiran centralni registar preduzetnika RS-a

03.07.2017. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Formiran centralni registar preduzetnika RS-a

Centralni registar preduzetnika Republike Srpske (RS) od danas je u funkciji.

Centralni registar preduzetnika Republike Srpske (RS) od danas je u funkciji.

U pitanju je jedinstvena elektronska baza podataka svih registara preduzetnika u jedinicama lokalne samouprave, koju vodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

"Sve lokalne zajednice će koristiti jedinstvenu elektronsku aplikaciju za unos podataka o preduzetniku, razmjenu informacija s drugim institucijama, kao i za izdavanje rješenja, čime će se skratiti vrijeme registracije preduzetnika", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić napominjući da uspostava registra predstavlja posljednji korak u procesu stvaranja uslova za jednostavnije i brže pokretanje poslovnih aktivnosti u formi preduzetnika u RS. 

Novinu predstavlja i korištenje dvosmjerne elektronske komunikacije između jedinica lokalne samouprave i Poreske uprave RS-a, s ciljem pribavljanja jedinstvenog identifikacionog broja (JIB) u procesu registracije preduzetnika.

Resorni entitetski ministar je naglasio da samo tačni i ažurni podaci, kao i kvalitetne analize pomažu svim nivoima vlasti u RS da kreiraju politike razvoja sa konkretnim i provodivim mjerama.

Registracija i poslovanje u formi samostalnog preduzetnika je regulisano Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, a kojim je predviđeno uspostavljanje Centralnog registra preduzetnika kao dijela Jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u RS-u.

Realizaciji ovog projekta prethodilo je donošenje potrebnih podzakonskih akata, utvrđivanje obrazaca rješenja i izvoda, te unos podataka i dokumenata za više od 30.000 sadašnjih i bivših preduzetnika i skeniranje pripadajućih dokumenata, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti