U Visokom sve više pojedinaca otvara vlastite firme

08.02.2016. 08:47 / Izvor: Federalna.ba
U Visokom sve više pojedinaca otvara vlastite firme

Visoko mnogim olakšicama nudi privrednicima povoljan ambijent za pokretanje biznisa. U korist tome ide i geografski položaj poslovnih zona te blizina putnih komunikacija.

Visoko mnogim olakšicama nudi privrednicima povoljan ambijent za pokretanje biznisa. U korist tome ide i geografski položaj poslovnih zona te blizina putnih komunikacija.

"Registrovano je 486 privrednih društava sa sjedištem u Visokom i 1.190 fizičkih lica koji samostalno obavljaju privrednu djelatnost gdje su obrtnici, trgovci i ugostitelji i druge srodne djelatnosti. Evidentan je porast privrednih društava u odnosu na 2014. godinu kada smo imali oko 390 registrovanih privrednih društava", kaže Suada Koljenović, šefica Odsjeka za privredu u Općini Visoko.

Sve je više onih ohrabrenih podrškom lokalnih vlasti koji se odlučuju na otvaranje vlastitih firmi. Mnogi su ranije stekli iskustvo u državnim preduzećima. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i adinistrativni odjel Općine Visoko trude se da pribave dokumentaciju privrednicima i olakšaju im, štedeći im vrijeme i radeći veći dio posla za njih, napominje Emir Džafić, direktor firme SINERGA Visoko.

Privrednu šansu prepoznala je i kompanija koja širom BiH ima oko 5.000 zaposlenih. U jednom od visočkih pogona obaraju rekorde u proizvodnji. "Praktično smo jedini proizvođač tkanine ovog obima od granice Austrije do Turske - 10-ak miliona dužnih metara površine", kaže direktor Prevent fabrike d.o.o. Visoko Kenan Nalbantić.

Obavljaju se sve faze proizvodnje – od obrade sirovine do finalnog proizvoda, prvenstveno u oblasti autoindustrije i kućanstva. Ova kompanija izvozno je orijentisana. Zato većina njihovih problema nastaje na carini. "Carine za uvoz pređa su u BiH do tri puta veće nego pri uvozu tih istih pređa u proizvodnji tekstila unutar EU. Praktično, BiH štiti EU više nego što EU štiti samu sebe - što je paradoks", zaključuje Nalbantić.

Oni koji su od osnivanja zaposleni kažu da širenje proizvodnih kapaciteta prati i unapređenje proizvodnog procesa, što im olakšava rad.

U Visokom duže od tri decenije posluje i firma koja proizvodi prehrambene proizvode i kafu. Izvoze u 27 zemalja. "Učešće inostranog prometa u ukupnom prometu kompanije za 2015. iznosilo je 35 posto. Bitno je naglasiti da smo 2015. imali promet od 45 miliona KM, što je u poređenju sa 2010. godinom - kada je taj promet 17 miliona - značajan i konstantan rast", ističe Armin Hodžić, rukovodilac prodaje i marketinga Vispak, Visoko.

Iako je njihov prehrambeni asortiman širok, prepoznatljivi su po proizvodnji kafe. Zbog velike potražnje u ovoj firmi proširili su poslovne kapacitete. "Trenutno kapacitet s novim pržionikom je 1.500 kg za sat pržene kafe, odnosno 12 tona za 8 sati, a raniji je kapacitet bio 800 kg na sat vremena", pojašnjava Samra Imamović, rukovodilac proizvodnje u Vispaku.

Visoko u budućnosti nosioce razvoja vidi u tradicionalnoj kožarsko-tekstilnoj industriji, poljoprivredno-prehrambenoj te metaloprerađivačkoj. Svi oni koji posjeduju početni kapital uz podršku općinskih vlasti od ideje do otvaranja firme ne čekaju mnogo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti