Ulaganje u energetsku efikasnost dovodi do novih radnih mjesta

14.12.2016. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Ulaganje u energetsku efikasnost dovodi do novih radnih mjesta

Istakao je da je proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji (EU) jedan od glavnih pokretača reforme u BiH.

Investiranje u oblast energetske efikasnosti dovodi do povećanja broja novih radnih mjesta - zapošljavanja domaće radne snage, ostvarivanja novčanih ušteda budžetskih korisnika, reinvestiranja ušteđenih sredstava te razvoja tržišta i povećanja ekonomskog rasta, istaknuto je danas na promociji studije "Zeleni poslovi" u Sarajevu.

Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je da je investiranje u energetsku efikasnost pametno ulaganje, napominjući da je jedna od dodatnih vrijednosti i smanjenje emisije štetnih gasova, kao što je CO2.

Kako je rekao na današnjoj pres-konferenciji, bitno je da zaključci studije "Zeleni poslovi" ukazuju na važnost ulaganja u mjere energetske efikasnosti, jer se time doprinosi ne samo procesu evropskih integracija BiH i zaštiti okoliša kroz smanjenje emisije CO2, već i stvaraju "zelenih radnih mjesta" i unaprjeđenju života svih građana BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ukazao je na činjenicu da BiH ima ogroman potencijal kada je u pitanju obnovljiva energija.

"Međutim, tu energiju rasipamo i ne koristimo na pravi i adekvatan način", naglasio je.

Kako bi se unaprijedile ove oblasti i obezbijedilo korištenje potencijala koje BiH ima u oblasti održive energije, Šarović smatra da je neophodno donijeti modernu, naprednu i efikasnu legislativu, koja će biti u skladu s evropskim zakonodavstvom.

Istakao je da je proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji (EU) jedan od glavnih pokretača reforme u BiH, posebno u sektoru održive energije, s ciljem zaštite prirodne okoline i smanjenja efekata "staklene bašte".

Imajući u vidu sve navedeno, zaključio je da će poboljšanje energetske efikasnosti sigurno biti jedna od aktivnosti na koje će se BiH fokusirati u narednom periodu.

Zahvalio je UN-u i UNDP-u kao implementatorima projekata kao što je ovaj, koje je ocijenio važnim u pogledu puta BiH ka EU te ispunjavanju zahtjevnih standarda. 

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg kazao je da je energetska efikasnost bitan prioritet za Vladu Švedske, ali da je to očigledno i oblast u koju svi trebamo biti uključeni.

Naveo je da se u BiH 20 procenata BDP-a troši na energiju, te da je to zbog toga što ovaj potencijal nije u potpunosti i adekvatno iskorišten u svrhe energetske efikasnosti.

Također, kazao je da je ulaganje u ovu bitnu oblast donijelo dodatne vrijednosti za društvo, a ne samo uštede za državu.

"Da bi otvorili 96 novih radnih mjesta potrebno je uložiti milion eura, što je jako dobar rezultat",zaključio je ambasador Hagelberg.

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" (Green Economic Development - GED) vodi UNDP uz podršku Vlade Švedske, u saradnji sa partnerima projekta, između ostalih, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH te Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

GED projekt se implementira od 2014. godine, a ukupna dosadašnja vrijednost projekta iznosi više od 23 miliona KM.

Jedna od aktivnosti projekta bila je i izrada studije "Zeleni poslovi", koja je provedena na osnovu mjera energijske efikasnosti na 34 javna objekta, kroz projektnu komponentu infrastrukturnih mjera.

Neki od ostvarenih ciljeva projekta za period 2013-2016 jesu uspostavljanje Revolving fonda pri Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH, smanjenje emisije CO2 za oko 4.000 tona godišnje, godišnja ušteda u budžetima u iznosu više od 1.000.000 KM te kreiranje 322 radna mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti