Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

26.01.2017. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

Zaključeno kako postoji opredjeljenost za zajednički angažman na planu osigiranja uslova za održivi povratak.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç jučer je tokom nastupne posjete državnoj ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac istaknuo kako je njegova zemlja prijateljski i historijski vezana za BiH te da mu je cilj ojačati i produbiti saradnju u svim oblastima.

Tokom razgovora Koç je naglasio kako je za Tursku Bosna i Hercegovina zemlja od posebnog interesa te da se problem u našoj zemlji osjete u Turskoj, ali i obrnuto. Naveo je kako je Turska od početka sirijske krize udomila više od tri miliona sirijskih izbjeglica i da čini “sve što je u njenoj moći da ublaži tu, prije svega, veliku ljudsku tragediju ali i sigurnosni izazov”. Naglasio je kako je smanjenje ilegalnih migracija preko Grčke ka zapadnoj Evropi odraz činjenice “ da Turska poštuje međunarodne dogovore i obaveze koje je njima preuzela”.

"Sigurnost Evrope počinje od njenog NATO partnera, a to je Turska", poručio je ambassador Koç naglasivši kako se posebno cijeni to da je BiH među privima poslala poruke podrške nakon državnog udara u Turskoj iz jula prošle godine.

Ministrica Borovac se zahvalila na svesrdnoj pomoći i podršci koju je Turska pružila BiH, a koja se ogleda kroz brojne obnove kulturno-historijskih spomenika i vjerskih objekata i nizom drugih projekata i donacija među kojima je i značajno učešće u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvećeg posljeratnog programa povratka u našem regionu.

Istaknula je kako posebno cijeni napore i angažman Turske u kontekstu migracione krize. Ministrica Borovac je naglasila kako vjeruje u snagu Turske da prevaziđe problem na unutrašnjem i međunarodnom planu, a naročito u kontekstu mirovnih pregovora u Siriji kojim posreduju Turska, Rusija i Iran.

Zaključeno kako postoji opredjeljenost za zajednički angažman na planu osigiranja uslova za održivi povratak, prvenstveno kroz otvaranje novih radnih mjesta te projekte elektrifikacije brojnih povratničkih naselja, a posebno onih pogođenih poplavama iz 2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti