EU

Hrvatska zabilježila šest puta veći rast prodaje automobila od prosjeka EU

19.02.2014. 11:14 / Izvor: Index.hr
Hrvatska zabilježila šest puta veći rast prodaje automobila od prosjeka EU

​Najnovije izvješće Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuje kako je Hrvatska u siječnju zabilježila šest puta veći rast prodaje novih automobila od prosjeka Europske unije.

Najnovije izvješće Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) pokazuje kako je Hrvatska u siječnju zabilježila šest puta veći rast prodaje novih automobila od prosjeka Europske unije.

Iako u postocima to izgleda kao drastično povećanje, kad se pogledaju apsolutne brojke (uzimajući u obzir i omjer broja stanovnika te broja novih vozila) jasno je da Hrvatska po pitanju tog luksuza ipak i dalje prilično zaostaje za vodećim zemljama EU.

ACEA je izvijestila kako je u Hrvatskoj potražnja za novim vozilima u siječnju ove godine, u usporedbi s prošlom, porasla za 29,4 posto. Registrirano je 2.347 novih vozila. Nejasno ostaje je li u to ubrojen i najnoviji vozni park Vlade, Sabora i ministarstava na kojeg je utrošeno preko 271 milijuna kuna, a koji broji 1.581 novog limenog ljubimca.

Usporedbe radi, za čitavu EU je prosjek rasta prodaje u siječnju ove godine iznosio 5,5 posto u odnosu na siječanj 2013. godine. Prodano je 935.640 novih automobila.

Njemačka je u siječnju zadržala poziciju najvećeg europskog tržišta automobila s 205.996 prodanih novih vozila. Slijede Velika Britanija sa 154.562 i Francuska sa 125.454 automobila.

Europljanima su, prema izvješću, i dalje najomiljeniji automobili iz VW grupacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU