EU

Srbija uvodi kontrolu zbog reeksporta iz EU-a u Rusiju

12.08.2014. 12:11 / Izvor: HRT
Srbija uvodi kontrolu zbog reeksporta iz EU-a u Rusiju

​Srbija će formirati koordinacijski centar za pomoć srbijanskim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio eventualni reeksport robe iz država EU-a preko Srbije.

Srbija će formirati koordinacijski centar za pomoć srbijanskim izvoznicima poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio eventualni reeksport robe iz država EU-a preko Srbije.

Kako se navodi u priopćenju dostavljenom Hini, koordinacijski centar radit će pri Gospodarskoj komori Srbije (PKS) i biti dostupan izvoznicima 24 sata dnevno, uz stalni kontakt sa Trgovinskim predstavništvom Ruske Federacije u Srbiji, kako bi se "u hodu" rješavale eventualne nesuglasice i problemi vezani za izvoz na rusko tržište. U sastavu ovog centra, kako je priopćeno, bit će predstavnici ministarstava trgovine i poljoprivrede, te dužnosnici državne uprave carina.

Kako je navedeno, Uprava carina i Uprava za zaštitu bilja u predstojećem periodu pojačat će kontrole srpskog voća i povrća koje se izvozi u Rusiju, ali i uvoza na srpsko tržište iz EU-a i drugih zemalja kako bi se spriječile zloporabe, "a posebno reeksport" poljoprivrednih i ostalih prehrambenih proizvoda.

Priopćenje je uslijedilo nakon sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i predsjednika PKS Željka Sertića s predstavnicima udruge "Plodovi Srbije".

Sastanak je zakazan u povodu mogućnosti za povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište poslije odluke Kremlja da uvede jednogodišnju zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU-a, SAD-a, Kanade i Norveške, te najave mogućeg reeksporta robe iz EU-a preko Srbije u Rusiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU