Austrija preuzela svoj dio azilanata - na redu su drugi

21.02.2016. 12:53 / Izvor: HRT
Austrija preuzela svoj dio azilanata - na redu su drugi

Dok čelnici Europske unije u Bruxellesu drugi dan pokušavaju usuglasiti politiku prema migracijskoj krizi, Austrija je uvela svoja pravila. Nove se kvote primjenjuju od jutra, a na granici u Spielfeldu jutros nije bilo dolazaka.

Dok čelnici Europske unije u Bruxellesu drugi dan pokušavaju usuglasiti politiku prema migracijskoj krizi, Austrija je uvela svoja pravila. Nove se kvote primjenjuju od jutra, a na granici u Spielfeldu jutros nije bilo dolazaka. Dok su neki europski dužnosnici osudili takvo postupanje pozivajući se na zakone o azilu koji se unutar Unije moraju provoditi, austrijske vlasti bez sustezanja provode svoje odluke.

Austrijski kancelar Werner Faymann izjavio je u Bruxellesu kako su sada druge zemlje na redu - da preuzmu svoj dio azilanata. 'Zaključili smo primiti ove godine 37.500 azilanata. Udio u zajedničkih 160.000 ne iznosi 2000. Vidite već iz tog broja, kad bi svaka zemlja odredila takav maksimum prema broju svojih stanovnika, mogli bismo rasporediti više od 2 milijuna izbjeglica. Ne možemo dati bolji primjer, jedino kad bismo rekli: pošaljite ih sve nama! Ali to ne ide! Preuzeli smo dio. Mi smo uvijek europski razmišljali i pomagali kad je trebalo – u mađarskoj krizi, u krizi bivše Jugoslavije, uzeli smo prošle godine 90000 azilanata, uzimamo sada 37500, na redu su druge zemlje!', poručio je Faymann.  

'Od danas primjenjujemo nove kvote. Primamo najviše 80 tražitelja azila na dan na granici u Spielfeldu. Kada dosegnemo taj broj, granicu ćemo zatvoriti. U isto smo vrijeme ograničili i broj onih koji prolaze kroz našu zemlju - kada propustimo 3.200 ljudi koji žele u Njemačku također ćemo zatvoriti granicu', izjavio je Fritz Grundnig, glasnogovornik austrijske policije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU