EU

EU sprema velike globe bankama zbog manipulacija euriborom

07.11.2013. 11:52 / Izvor: eKapija.ba
EU sprema velike globe bankama zbog manipulacija euriborom

Europska unija sprema se velikim globama kazniti banke zbog navodnog sudjelovanja u manipuliranju referentnim kamatnim stopama euriborom te liborom za japanski jen.

Europska unija sprema se velikim globama kazniti banke zbog navodnog sudjelovanja u manipuliranju referentnim kamatnim stopama euriborom te liborom za japanski jen, objavio je londonski dnevnik The Financial Times, prenosi HRT.

Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank i Societe Generale spremne su platiti globe idući mjesec nakon što potpišu odgovarajući sporazum s Bruxellesom. JPMorgan i Credit Agricole mogle bi svoje kazne platiti poslije, bez prethodnog potpisivanja takvog sporazuma. Banke koje su postigle nagodbu mogu očekivati niže kazne.

Skandal je izbio prošle godine nakon što su američki i britanski regulatori kaznili britansku banku Barclays s 290 milijuna funta (339 milijuna eura) zbog pokušaja manipuliranja međubankovnim kamatnim stopama od 2005. do 2009. Nedavno je nizozemska banka Rabobank najavila da se sprema platiti globu u iznosu od 774 milijuna eura zbog optužbi da je sudjelovala u namještanju kamatnih stopa libor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU