Borrell: Želimo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji

24.02.2021. 10:33 / Izvor: Agencije
Borrell: Želimo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji

Blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Zapadni Balkan, rekao je šef evropske diplomatije.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je u utorak poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regije u svom sastavu.

"Želimo pomoći državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU-a. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju uraditi domaći zadatak: provesti reforme, ispuniti standarde koji važe za sve članice", rekao je on gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza.

Dodao je da su Rusija, Kina i Turska, također, prisutne na Balkanu te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego EU.

"Ali, mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Srbije i Kosova na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi eura je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan", naglasio je Borrell.

Rekao je da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje objasniti šta i zašto rade.

"Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je, recimo, iskorjenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer", ocijenio je Borrell.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU