Crna Gora može u EU i prije 2025.

07.02.2018. 14:02 / Izvor: HINA
Crna Gora može u EU i prije 2025.

Crna Gora Strategiju doživljava kao podsticaj da nastavi s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju reformi.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, kazao je da Crna Gora može postati članica Evropske unije (EU) i prije 2025. godine, roka koji je definisan jučer objavljenom Strategijom EU za Zapadni Balkan.

On je naveo da je Strategija pozitivan signal za zemlje Zapadnog Balkana, jer im govori da je evropska perspektiva živa.

"Poruka je složena, ali jasna: bićemo dio EU. Naša zemlja se pominje kao sljedeća članica EU u vremenskom okviru do 2025. godine, kao kredibilnom roku u kojem može biti spremna za članstvo, a da – ukoliko ostvari adekvatne rezultate – pristupanje može biti i ranije”, istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Upitan kako komentariše riječi visoke predstavnice EU Federike Mogerini, koji je ranije danas saopštila da je rok za članstvo Crne Gore u EU do 2025. ambiciozan, premijer je odgovorio da rok jeste ambiciozan, „ali da smo mi spremni za taj rok”.

"Crna Gora će uraditi sve da bez odlaganja sprovodi reforme koje će imati za cilj da unaprijede društvo i institucije. Vjerujem da, ne samo da možemo dostići rok do 2025. godine, već da to možemo učiniti i prije", ponovio je Marković.

Strategija, prema njegovim riječima, potvrđuje dosljednost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata.

"To ostavlja prostora da države, koje se budu brže kretale, brže i stupe u članstvo. Kroz čitav dokument je to više puta ponovljeno i to je ono što pozdravljamo", podvukao je Marković.

On je rekao da Crna Gora Strategiju doživljava kao podsticaj da nastavi s naporima i dobrim rezultatima u sprovođenju reformi.

"Sigurni smo da ćemo biti spremni u ovom roku i prije njegove gornje granice. Na nama i partnerima je da iskoristimo smjernice iz dokumenta, i da ih gledamo strateški, a ne birokratski. Ovo je istorijska prilika koja će zavisiti i od nas i od EU", poručio je Marković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU