ECB: Evropska podružnica ruske Sberbanke "propada ili će vjerovatno propasti"

28.02.2022. 08:15 / Izvor: N1
Sberbank

Evropska podružnica ruske državne Sberbanke vjerovatno će propasti nakon sankcija, saopćila je Evropska centralna banka.

Evropska podružnica ruske državne Sberbanke vjerovatno će propasti nakon sankcija, saopćila je Evropska centralna banka.

"Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice u bankarskoj uniji, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti" navodi se u saopćenju ECB-a.

Najnoviji razvoj za rusku banku dolazi nakon eveopskih sankcija u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Evropska centralna banka poduzela je mjere protiv Sberbank Europe AG i njenih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obaveze po dospijeću. Sberbank Europe je na kraju 2020. imala 12,9 milijardi eura (14,4 milijarde dolara) imovine, navodi se na njenoj web stranici.

Sberbank Europe sa sjedištem u Austriji i njene podružnice "nalaze se pred značajnim odlivom depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju", navodi se u saopćenju ECB-a. "To je dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije. I nema dostupnih mjera sa realnom šansom da se ova pozicija vrati na nivou grupe unutar bankarske unije."

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU