Inflacija u Njemačkoj ostaje visoka i ove godine

Inflacija u Njemačkoj ostaje visoka i ove godine

02.01.2023. 09:01 / Izvor: Nezavisne novine
njemačka

Inflacija u Njemačkoj ostaje visoka i ove godine.

Njemački potrošači ne bi trebalo da očekuju da će skokovi cijena nestati u narednim mjesecima, saopšteno je iz Federacije njemačke industrije /BDI/.

U saopštenju se navodi da je povećanje kamatnih stopa došlo prekasno da bi se zaustavio skok cijena u kratkom roku.

Prema izvještaju, inflacija će vjerovatno ostati visoka tokom naredne godine, a ciljna stopa od dva odsto koju je postavila Evropska centralna banka možda neće biti dostignuta najmanje do 2025. godine.

"Povratak na nivo od dva odsto će vjerovatno trajati duže i može se postići tek sredinom decenije, ako monetarna politika stupi na snagu", rekao je predsjednik Federacije njemačke industrije Zigfrid Russwurm.

On je napomenuo da bi više mjera Evropske centralne banke s ciljem zaustavljanja inflacije izazvalo dalji pad investicione aktivnosti.

Tokom ljeta, Evropska centralna banka je odustala od svoje dugogodišnje politike nulte kamatne stope i podigla ključnu stopu na sadašnjih 2,5 odsto.

"Inflacija je počela da raste prije energetske krize i nastavit će se za sada. Moramo pretpostaviti da će to još neko vrijeme ostati iznad razumnog cilja Evropske centralne banke od dva odsto", rekao je Peter Adrian, predsjednik Udruženja njemačkih industrijskih i privrednih komora.

Prema njegovim riječima, Evropska centralna banka je prekasno počela da povećava kamate, što znači da sada mora ubrzano da ih podiže.

Ovo otežava korporativno finansiranje i predstavlja dodatni opterećujući faktor za preduzeća.

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj je blago usporila u novembru, na 11,3 odsto sa 11,6 odsto u oktobru.

Generalni sekretar Njemačke konfederacije kvalifikovanih zanatlija i malih preduzeća Holger Schwannecke rekao je da se usporavanje rasta cijena vjerovatno ne može očekivati do ljeta, ali će čak i tada nivo cijena ostati visok, prenosi "Russia Today".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU