Mjere nakon Brexita

Britanska vlada pomjera uvođenje pune kontrole uvoznih roba iz EU za januar 2024. godine

30.08.2023. 07:37 / Izvor: Agencije
belfast

Britanska vlada odgodit će uvođenje potpune kontrole uvoza robe iz Evropske unije nakon Brexita za još tri mjeseca.

Britanska vlada odgodit će uvođenje potpune kontrole uvoza robe iz Evropske unije nakon Brexita za još tri mjeseca, saopćila je ona u utorak, pomjerajući datum početka na januar 2024. godine.

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU u januaru 2021. i nekoliko puta je odgađala punu provedbu graničnih kontrola zbog zabrinutosti za poremećaje u lukama i rizikom od povećanja troškova života.

Nasuprot tome, Bruxelles je odmah uveo provjere i dokumentaciju za robe koje se kreću iz Britanije u EU, što je dovelo do kašnjenja i većih troškova, a nekim preduzećima je postalo izazovno da se natječu s drugima.

Vlada je u aprilu saopćila da će do 31. oktobra zahtijevati zdravstvene certifikate za neke životinjske proizvode, biljke, hranu i stočnu hranu iz Evrope.

- Pošto je saslušala stavove industrije, vlada je pristala na odgodu od tri mjeseca za uvođenje preostalih sanitarnih i fitosanitarnih kontrola, kao i pune carinske kontrole za nekvalifikovanu sjevernoirsku robu - navodi se u saopćenju.

Daljnji zahtjevi, kao što su fizičke provjere i sigurnosne deklaracije, trebali bi biti uvedeni u fazama do 2024. Datum za neke od njih, kao što su kontrole životinjskih proizvoda i biljaka srednjeg rizika, također se odgađa za tri mjeseca kako bi se preduzećima dalo vremena da  se pripreme, saopćila je vlada.

Vladin novi granični ciljni operativni model, objavljen u utorak, racionalnije bi koristio podatke i tehnologiju i uklonio dupliranje, smanjujući obim podataka i dokumentacije koji su potrebni od preduzeća prilikom uvoza robe.

Ove promjene bi uštedjele preduzećima oko 520 miliona funti godišnje u poređenju sa prvobitnim uvoznim modelom koji je trebao biti uveden 2022. godine, navodi se u saopćenju.

Planiran je i sistem “jedinstvenog trgovinskog prozora” koji će pojednostaviti trgovinske procese uvoza i izvoza tako da će trgovci morati da dostave informacije samo jednom.

- Preduzeća će biti zadovoljna ovom jasnoćom dok se pripremaju za izazovan prelazak na digitalni trgovinski sistem - kazao je William Bain, šef trgovinske politike u britanskim privrednim komorama.

- Ključna stvar je spremnost. Preduzeća donose odluke o investicijama i lancu nabavke dugoročno i moraju biti uvjerene da će fizička i digitalna infrastruktura oko granica Velike Britanije biti postavljena na vrijeme - kazao je on, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU