Značajno smanjena

Lagarde: Još nije vrijeme da se proglasi pobjeda nad inflacijom

22.11.2023. 11:28 / Izvor: Agencije
Inflacija

Mi smo u fazi koju bih okarakterizirala kao budnost i koncentriranost, rekla je čelnica Evropske centralne banke.

Mi smo u fazi koju bih okarakterizirala kao budnost i koncentriranost, rekla je čelnica Evropske centralne banke, priznajući da je inflacija značajno smanjena u eurozoni.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde je upozorila da „još nije vrijeme da se proglasi pobjeda“ nad inflacijom uprkos njenom opadanju u eurozoni i pauzi u povećavanju referentne kamatne stope.

"Još nije vrijeme da se proglasi pobjeda. Možemo (ECB) ponovo da reagujemo (povećavanjem kamate) ako vidimo da su sve veći rizici da ne postignemo cilj inflacije“, rekla je Lagarde čime nije isključila mogućnost novog zaokreta monetarne politike ukoliko to bude bilo potrebno, prenosi AFP.

"Mi smo u fazi koju bih okarakterizirala kao budnost i koncentriranost", dodala je Lagarde, ipak priznajući da je inflacija „značajno smanjena“ u eurozoni.

ECB je zadržao svoje glavne kamatne stope na istom nivou tokom posljednjeg sastanka o monetarnoj politici u oktobru, poslije 10 uzastopnih povećanja u cilju suzbijanja inflacije u eurozoni.

Ta pauza je nastala jer su povećanja cijena naglo usporila i inflacija u eurozoni bila 2,9 posto u oktobru, blizu srednjoročnog cilja od dva posto koji je cilj ECB-a.

Prema riječima Lagarde, smanjenje kamatnih stopa ne može se uskoro očekivati.

"Sadašnji nivoi stopa, održani na istom nivou u dovoljno dugom periodu, značajno će doprinijeti vraćanju inflacije na naš srednjoročni cilj u odgovarajuće vrijeme", zaključila je Lagarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU