IZMJENE ZAKONA O DODATKU NA PENZIJE

U Hrvatskoj u prosjeku 25 eura povećanja za penzije od 850 eura

04.01.2024. 15:43 / Izvor: Večernji List
HR

Penzioner koji prima 853 eura osnovne penzije može u februaru očekivati 25 eura povišice na temelju izjednačavanja dodatka.

Ljudi koji će ove godine prvi put otići u penziju, a nalaze se u drugom stupu, moći će odmah povući 20 posto svoje mirovinske štednje, za razliku od prethodnih godina kada su mogli povući 15 posto , piše Večernji list. 

Osiguranici drugog stupa koji primaju dvije penzije, jednu iz osnovnog penzionog osiguranja, a drugu im isplaćuje jedno od dva penziona društva za isplatu penzija 2. stupa, najavljenu će povišicu dobiti u februaru, kada krene isplata penzija za januar.

Ta bi povišica mogla biti oko 25 eura.

"Javili su nam se neki osiguranici drugog stupa koji su očekivali povišicu već na prvoj penziji koju su primili u 2024. godini za penzionu štednju u drugom stupu. Stoga podsjećamo da je izmjena Zakona o dodatku na penzije stupila na snagu 1. januara, a prema toj izmjeni, penzioneri drugog stupa dobijaju 27 posto penzionog dodatka na kompletan staž, slično kao i osobe koje nikad nisu štedjele u drugom stupu ili su se vratili u prvi ako im je to bilo povoljnije rješenje.", navodi se. 

Prije posljednje zakonske promjene, osiguranici drugog stupa dobivali su 27 posto dodatka samo na dio staža koji su ostvarili do 31. decembra.2001. godine, prije stupanja na snagu velike mirovinske reforme kojom je uveden drugi stup.

Novost je da se svim "drugostupašima" toliki postotak dodatka priznaje i na kompletan staž koji su imali nakon 2002. godine, a ne samo 20-25 posto kao dosad.

Razliku od 6,25 posto koja proizlazi iz najavljenog povećanja ne isplaćuju društva ovlaštena za isplatu dvostupne penzije, nego Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje jer se spomenuta razlika odnosi na osnovnu penziju iz prvog stupa.

Na primjer, penzioner koji prima 853 eura osnovne penzije može u februaru očekivati 25 eura povišice na temelju izjednačavanja dodatka.

Dodatna tri eura trebali bi dobiti kao posljedicu povećanja neoporezivog iznosa dohotka na 560 eura.

Osnovnu mirovinu koja se veže uz štednju u drugom penzionom stupu prima oko 15,5 hiljada osoba, s tim da penziju iz drugog stupa prima oko 11.700 penzionera, a preostalih 3800 primatelja osnovne penzije nasljednici su preminulih osiguranika drugog stupa koji dobijaju naslijeđenu porodičnu penziju iz prvog stupa, dok su štednju preminulog člana obitelji iz drugog stupa povukli u cijelosti.

Izjednačeni dodatak primijenit će se na sve postojeće primatelje dvostupnih penzija, kao i na sve primatelje dvostupnih penzija koji će od ove godine u penziju.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ističe da će postojećim penzionerima novi dodatak na osnovnu penziju odrediti po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja. 

Penzije za januar mjesec isplaćuju se u februaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU