Stabilizacija stopa rasta inflacije

Koji će biti učinci odluke ECB-a o smanjenju kamatnih stopa na tržišta?

06.06.2024. 08:24 / Izvor: Bloombergadria.com
EU

Foto: Alex Kraus/Bloomberg

Višak likvidnosti u eurozoni postepeno se smanjuje.

Na ovotjednoj sjednici Europske središnje banke (ECB) očekujemo početak ciklusa rezanja kamatnih stopa, piše Bloomberg Adria.

ECB će vrlo vjerojatno sniziti referentne kamatne stope za 25 baznih bodova. Stabilizacija stopa rasta inflacije glavni je pokretač takve odluke.

Rast inflacije stabilizirao se u eurozoni na razinama oko 2,6 posto u svibnju, uz još uvijek prisutan pritisak uskog tržišta rada diljem cijele Europske unije (EU). Nezaposlenost je i dalje na povijesno niskim razinama sa 6,5 posto, dok zaposlenost na godišnjoj razini raste solidnih jedan posto. Globalni pritisci cijena energije popuštaju polako uz smirivanje geopolitičkih situacija, što ide u prilog nastavku stabilizacije stopa rasta inflacije.

Očekivanja početka rezanja kamatnih stopa vidimo na kretanju šestomjesečnog Euribora koji je trenutno na razinama od 3,75 posto, što je 20 baznih bodova niže nego početkom ove godine. Također, tržišta obveznica posljednjih dana su u zelenom teritoriju, odnosno prinosi padaju na niže razine nego prethodnih tjedana.

Prinos na njemačku 10-godišnju eursku obveznicu u posljednjih tjedan dana spustio se za dodatnih 10 baznih bodova na 2,55 posto uslijed snažnih očekivanja o početku ciklusa spuštanja kamatnih stopa.

Višak likvidnosti u eurozoni postepeno se smanjuje, sukladno planu puštanja na dospijeće različitih programa kvantitativnih popuštanja, te je trenutno za 23 posto niži na godišnjoj razini.

ECB će najviše u fokusu imati kretanje plaća, a snažan trend u plaćama ostaje i dalje pritisak, što bi moglo smanjiti broj rezanja kamatnih stopa do kraja godine.

Kamatne stope na kredite u EU-u trenutno su dosegnule svoj vrhunac te će nastavkom rezanja kamatnih stopa doći do spuštanja pritiska na troškove financiranja kompanija, ali i stanovništva.

Konačno, očekujemo da će 6M Euribor ići prema tri posto do kraja 2024. godine, piše Bloomberg Adria.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU