BiH na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja

Berbok: Zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio Evrope

04.03.2024. 09:58 / Izvor: Fena
EU

Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama.

Zemlje zapadnog Balkana su neodvojivi dio naše Evrope.Da svim snagama podržavamo šest država u regionu na njihovom putu ka Evropskoj uniji postala je geopolitička nužnost najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma. Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije.

Ovo je danas izjavila Analena Berbok, ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, uoči posjete Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 

Dodala je da to podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima.

"Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost", poručila je Berbok.

Istakla je da je Crna Gora već godinama njihov saveznik u NATO-u.

"U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU kao blizak partner i dobar prijatelj. U Podgorici će biti riječ i o tome kako Crna Gora može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako mi možemo zemlju u tome podržati", kazala je Berbok.

Naglasila je da se Bosna i Hercegovina nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

"Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti", istakla je Berbok, saopćeno je iz Ambasade Saveze Republike Njemačke u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU