BiH bi mogla obogatiti EU

Baerbock poručila: Želimo da BiH kao cjelovita uđe u EU

05.03.2024. 11:05 / Izvor: Avaz.ba
EU

Foto: N. Šaljić / Avaz

BiH bi mogla obogatiti Evropsku uniju, zato sam se dobro napila vode danas ispred Begove džamije.

Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, nakon što je stigla u Sarajevo, te se sastala s članovima Predsjedništva i bh. šefom diplomatije Elmedinom Konakovićem, obratila se i medijima.

Baerbock je istakla da su zakon o borbi protiv terorizma, kao i zakon o sukobu interesa ključne teme.

"Usvajanje zakona o borbi protiv terorizma važan je dio slagalice. Važan je zakon o sukobu interesa, jedna od ključnih tema tokom razgovora s članovima Predsjedništva, iz naše perspektive važan je za obične ljude. Cijela EU živi od misli da ojača ljude. Za nas je posebno važno da se borimo protiv korupcije snažno i odlučno, kako bi korak u EU vodio ka vladavini pravne države i kako bi se jačala demokratija, sve u službi građana i građanske države. Želimo da BiH kao cjelovita uđe u EU. Vi ste ovdje doživjeli na najbrutalniji način da je najveća nesreća za ljude nasilno mijenjanje granice. Država samo zajednički može postati dio Evropske unije. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. Zato je nama važno da naglasimo da secesionističke ambicije koje žele da stavljaju kamenje na ovom putu neće proći i jasno ćemo ih detektovati. Samo jedinstvena BiH može da ide u EU", kazala je Baerbock. 

Osvrnula se i na pitanje BiH i evropskog puta, naglasivši da je važna politička stabilnost. 

"Jezik se koristi kao sredstvo za razdvajanje. A to je važno za pitanje investicija. Ne radi se samo o evropskom putu, nego i o rastu, ulaganju, investitori postoje, ali njima je važno da postoji politička stabilnost i da zemlja slijedi evropske vrijednosti. Bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik korištenjem bonskih ovlasti morao nametnuti izborni zakon koji je već pripremljen, umjesto da političari nastave za zamahom i postignu dogovor", istakla je šefica njemačke diplomatije.

"BiH bi mogla obogatiti Evropsku uniju, zato sam se dobro napila vode danas ispred Begove džamije. Ovdje stoje džamije, crkve i sinagoge jedna pored druge i Bosna i Hercegovina može biti velika inspiracija za Evropu.", zaključila je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU