Europska komisija priprema novu strategiju biogospodarstva za održivu Europu

EU / POLITIKA

Europska komisija priprema novu strategiju biogospodarstva za održivu Europu

11.10.2018. 15:28 / Izvor: Fena

Europska komisija predstavila je akcijski plan usmjeren na razvoj održivog i kružnog biogospodarstva koje služi interesima europskog društva, okoliša i gospodarstva.

U svojem pismu namjere predsjedništvima Europskog vijeća i Parlamenta predsjednik Europska komisija Jean-Claude Juncker i prvi potpredsjednik Frans Timmermans najavili su ovu Komunikaciju kao dio Komisijinih prioriteta za poticanje zapošljavanja, rasta i ulaganja u EU-u.

Njezin je cilj, uz zajedničke napore javnih tijela i industrije, poboljšati i povećati održivu uporabu obnovljivih resursa kako bi se moglo lakše nositi s globalnim i lokalnim izazovima poput klimatskih promjena i održivog razvoja, stoji u priopćenju Europske komisije.

U svijetu u kojem biološki resursi i ekosustavi nisu neograničeni, potrebna su inovativna rješenja kako bi se svim ljudima osigurala hrana, čista voda i energija.

Kako bi poticala ta zajednička nastojanja, temeljena na tri ključna cilja, Europska komisija će 2019. godine pokrenuti 14 konkretnih mjera iz područja povećavanja i jačanja bioindustrijskih sektora, brzog uvođenja biogospodarstva širom Europe i zaštite ekosustava.

"Postalo je jasno da su potrebne sustavne promjene načina na koji proizvodimo, trošimo i bacamo dobra. Kroz razvoj biogospodarstva, kao obnovljivog segmenta kružnog gospodarstva, možemo doći do novih i inovativnih rješenja kako bismo osigurali hranu, proizvode i energiju a da pri tome ne iscrpimo ograničene biološke resurse našeg planeta. U tom području postoji i velik potencijal za stvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u ruralnim i obalnim područjima", izjavio je potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen.

Biogospodarstvo nudi rješenja kojima se od algi može proizvesti gorivo, reciklirati plastika, proizvesti namještaj i odjeća od otpada i pretvoriti industrijske nusproizvode u gnojiva biološkog podrijetla. Ta rješenja omogućuju i stvaranje milijun novih zelenih radnih mjesta do 2030. godine.

Kako biogospodarstvo obuhvaća sve sektore i sustave koji ovise o biološkim resursima, ono spada među najveće i najvažnije gospodarske segmente Europske unije, s godišnjim prometom od oko 2 milijarde eura i oko 18 milijuna zaposlenih, navodi se u priopćenju Europske komisije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU