Francuska postaje europska predvodnica u uvođenju digitalnog poreza

EU / EKONOMIJA

Francuska postaje europska predvodnica u uvođenju digitalnog poreza

11.03.2019. 09:41 / Izvor: Jutarnji list

U velikom europskom natjecanju u stvaranje tehnološki najnaprednije zemlje, Francuska se još jednom želi predstaviti kao predvodnica zemalja koje nastoje prisiliti kompanije na plaćanje većeg poreza, a u trenutku kada se za to nisu mogle dogovoriti zemlje članice Europske unije, Francuska je porez odlučila pokrenuti sama.

U srijedu, 6. marta  su se francuski zastupnici sastali kako bi predstavili svoj novi zakon za povećanje poreza za tehnološke divove. Takozvani porez GAFA, akronim riječi za Google, Apple, Facebook, Amazon značit će porez od 3 posto na digitalnu prodaju u zemlji. Digitalne kompanije su poslovale na teritoriju Europe plaćajući malo poreza što nije išlo u prilog političarima koji koriste porezne prihode.

"Iznos od tri posto poreza na digitalnu bruto prodaju u Francuskoj od 1.januara 2019. trebao bi uskoro dostići 500 miliona eura (566 miliona dolara).", izjavio je tokom vikenda ministar gospodarstva Bruno Le Maire za francuski dnevnik Le Parisien.

Prema prijedlogu zakona koji je Le Maire predstavio u srijedu, samo digitalne kompanije koje ostvaruju godišnji prihod od 750 miliona eura od prodaje i minimalno 25 miliona od prodaje u Francuskoj bit će zahvaćene porezom.

To znači da bi oko 30 kompanija iz SAD-a, Njemačke, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine i Francuske bilo pod uticajem poreza.

Prema Le Maireu, oporezivanje kompanija je dio "fiskalne pravde" budući da "digitalni giganti plaćaju 14 posto manje poreza nego male ili srednje velike europske kompanije".

Rekao je kako porez neće uticati na kompanije koje izravno prodaju svoje proizvode na internetu. To će najviše uticati na kompanije koje koriste podatke potrošača za prodaju online oglašavanja. Također će se primjenjivati na kompanije za online usluge kao što su Airbnb i Uber.

"Ovi digitalni divovi koriste naše osobne podatke, ostvaruju ogromne profite od tih podataka ... a zatim prebacuju novac nekamo drugamo bez plaćanja pristojnog iznosa poreza.", rekao je Le Maire.

Još u jeku protesta Žutih prsluka u prosincu zbog poreza na gorivo, Bruno Le Maire je najavio da će Francuska, u slučaju da zemlje članice EU ne uspiju postići zajednički dogovor oko oporezivanja digitalnih usluga, to morati učiniti sama od 2019. godine.

Zatražio je brzi europski dogovor oko digitalnog poreza te je objasnio da on zna "gdje se nalazi novac, kod tehnoloških divova koji ostvaraju značajan profit zahvaljujući francuskim potrošačima".

Nastavljajući u istom tonu i komentirajući jučerašnji prijedlog poreza izjavio je da "23 od 27 država u Europi podupiru oporezivanje digitalnih aktivnosti" ali da je potrebna "jednoglasnost za uvođenje digitalnog oporezivanja na europskoj razini." 

"Ne očekujem dogovor na sljedećem Vijeću ministara finansija 12.marta u Bruxellesu.", naglasio je Le Maire dodavši da Irska, Švedska, Danska i Finska ne bi smjele spriječiti druge države da kreću naprijed.

Rasprava oko francuskog plana oporezivanja velikih kompanija započela je još 2013. od kada se pokreću rasprave kako bi se prilagodili porezni sustavi i oporezive poslovne jedinice fizički prisutne u zemlji.  

Europska unija raspravlja o planovima za oporezivanje tri posto prihoda velikih internetskih tvrtki koje zarađuju od korisničkih podataka ili digitalnog oglašavanja, no nije uspjela postići konsenzus u nekoliko rundi razgovora o tom pitanju.

Komisija u Bruxellesu pokušala je u siječnju predložiti otvaranje određenih poreznih reformi do usvajanja kvalificiranom većinom. Međutim, usvajanje prijedloga – kao što je to bilo predviđeno – nije imalo šanse za uspjeh.

Među zemljama koje usporavaju dogovor nalazi se Irska, sjedište Appplea i Googlea, koji uvelike doprinosi njenom gospodarstvu temeljenom na niskoj razini poreza na dobit. Skandinavske zemlje poput Švedske i Danske, koje su veliki izvoznici digitalnih proizvoda i usluga, zabrinute su da bi usvajanje digitalnog poreza pokrenulo trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama te se boje da ovaj porez ne uvede sankcije za zemlje koje su proizvođači digitalnih usluga. Primjerice najveća svjetska kompanija za streaming glazbe Spotify je Švedska, a njeno oporezivanje bi išlo u korist velikih zemalja poput Francuske koja imaju najveći broj korisnika tih usluga.

Le Maire je izjavio kako će do kraja godine potaći međunarodni dogovor među zemljama Organizacije za gospodarsku saradnju i razvoj (OECD) za uspostavljanje digitalnog poreza i na široj globalnoj razini.

Od svog dolaska na vlast 2017. godine Emmanuel Macron je obećao povećati pristojbe na globalne tehnologije i internet usluge jer su njihove najčešće minimalne porezne stope bile dio reakcija u Francuskoj i Europi protiv globalizacije.

Velike kompanije sada upozoravaju da GAFA porez prijeti Macronovom drugom planu, onom stvaranja "start up nacije". To je najavio Macron na početku mandata s ciljem da učini Francusku, europskom Silikonskom dolinom kako bi postala jedna od destinacija u Europi u kojoj su tehnološke kompanije i start up-ovi dobrodošli.

Zemlja je od tada postala jedna od top destinacija za pokretanje ulaganja u Europi. U prvih šest mjeseci 2017. francuski fondovi rizičnog kapitala prikupili su više od onih iz bilo koje druge zemlje u Europi - rekordnih 2,7 milijardi eura. Ujedinjeno Kraljevstvo je slijedilo s 2,3 milijarde eura, a Njemačka s 1,1 milijardu eura.

Osim toga najavio je ulaganja od 1,5 milijardi eura 2018. godine i uvođenje tzv. tech vize, četverogodišnje dozvole za boravak za poticanje imigracije digitalnih stručnjaka i otvorio najveći svjetski startu-up kampus, Station F, veličine ležećeg Eiffelovog tornja.

The Computer and Communications Industry Association (CCIA, Asocijacija kompjutorske i komunikacijske industrije) kritiziralo je francusku mjeru, rekavši da će to u konačnici dovesti do povećanja troškova za francuske kompanije i potrošače.

"Suprotno od tvrdnji, takozvane digitalne kompanije nisu nedovoljno oporezane i ne bi smjele biti proizvoljno na meti.", izjavio je Christian Borggreen, potpredsjednik CCIA Europe.

Prema trenutnom provedenom istraživanju koje je statistička agencija BVA provela za francuski tjednik La Tribune, 84 posto Francuza procjenjuje pozitivnim porez na tehnološke divove i većinski ga podržava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU