Hrvatska može očekivati pet milijardi eura od evropske reforme

19.10.2020. 08:09 / Izvor: Agencije
Hrvatska može očekivati pet milijardi eura od evropske reforme

Predstojećom reformom EU želi osigurati održivu proizvodnju visokokvalitetne hrane.

Novom reformom evropske poljoprivredne politike želi se osigurati održivu proizvodnju visokokvalitetne hrane po pristupačnim cijenama i sa što manje birokracije te zadržati mlade u ruralnim područjima. Hrvatska bi iz toga mogla profitirati s pet milijardi eura, objavila je Hina. 

Evropski parlament raspravljat će iduće sedmice na plenarnoj sjednici, koja će se zbog pandemije korona virusa održati putem video veze, o reformi zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (CAP), koja bi se trebala početi provoditi 2023, navodi ta agencija.

Parlament će usvojiti svoje stajalište za pregovore s Vijećem EU-a o tri ključna pitanja - potpori strateškim planovima koje izrađuju države članice, finansiranju i nadzoru te zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Po podacima Eurostata, u Evropskoj uniji 2016. bilo je gotovo 10,5 miliona poljoprivrednih gazdinastava, od čega su više od 95 posto bila porodična imanja, a gotovo trećina njihovih vlasnika bila je starija od 65 godina.

Mlade stimulisti da ostanu u ruralnim područjima

Govoreći o predstojećoj reformi na konferenciji za novinare putem Zooma, hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak kazala je u petak da bi Hrvatska, po prijedlogu alokacije, mogla računati na gotovo pet milijardi eura za poljoprivredu i ruralni razvoj u idućem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju. Uz to, dogovoreno je da se stopa sufinaciranja za ruralni razvoj podigne sa 70 na 85 posto kad je riječ o nerazvijenim regijama.

Predstojećom reformom Parlament želi osigurati održivu proizvodnju visokokvalitetne hrane, uz što manje birokracije za poljoprivrednike, naglasila je Glavak. Reforma donosi i veću fleksibilnost, veću slobodu za države članice u programiranju mjera te blaže kriterije za investicije u ruralni razvoj, kazala je.

"Želimo zaštititi ruralna područja, milijune obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja održavaju na životu ruralne zajednice i osiguravaju radna mjesta. Tu se posebno referiramo na mlade za koje želimo da ostanu u ruralnim područjima", kazala je, izrazivši nadu da će pojednostavljenje birokracije i način raspodjele sredstava ići njima na ruku.

Glavak je podsjetila da se 16. oktobra obilježava Svjetski dan hrane, upozorivši da se na godišnjem nivou u EU-u baci čak 88 miliona tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi. Hrvatsko kućanstvo baci više od 300.000 tona hrane godišnje, što je u prosjeku 75 kilograma hrane po stanovniku, kazala je. S druge strane, od gladi i posljedica neishranjenosti u svijetu svaki dan umre više od 12.000 ljudi.

Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj bilježi zadnjih godina pad u gotovo svim sektorima zbog pretjeranog jeftinog uvoza i slabe potrošačke snage. Po podacima HGK, poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj u zadnjih pet godina smanjila se za 26 posto, s oko 21 milijarde kuna [3 milijarde eura] 2012. na oko 17 milijardi kuna 2019 [2,24 milijarde eura].

Kompromis

Tri najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D) i liberali (Renew Europe), postigle su kompromis o ključnim elementima reforme zajedničke poljoprivredne politike, kazali su visoki izvori iz Evropskog parlamenta na brifingu za novinare ove sedmice putem interneta. 

Kompromis bi trebao osigurati ravnotežu između s jedne strane sigurnosti u opskrbi hranom, što se pokazalo jako važnim u aktualnoj pandemiji, te održive poljoprivredne proizvodnje s druge, kazao je izvor iz redova EPP-a. Naglasio je da je jednako tako važna i ravnoteža između održivosti i profitabilnosti poljoprivredne proizvodnje ako se želi privući i zadržati mlade u poljoprivredi. "Parlament će se boriti za još više standarde u proizvodnji hrane kako bi se europskim građanima osigurala visokokvalitetna hrana po pristupačnim cijenama", poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU