Hunt upozorio na paralizu zemlje i mogućnost nerealiziranog Brexita

11.01.2019. 10:51 / Izvor: Fena
Hunt upozorio na paralizu zemlje i mogućnost nerealiziranog Brexita

Britanski poslanici, koji namjeravaju da odbace sporazum premijerke Therese May o Brexitu, riskiraju paralizu zemlje i mogućnost da Britanija ne napusti Evropsku uniju.

Britanski poslanici, koji namjeravaju da odbace sporazum premijerke Therese May o Brexitu, riskiraju paralizu zemlje i mogućnost da Britanija ne napusti Evropsku uniju, upozorio je danas britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Britanija, peta ekonomija svijeta, trebala bi napustiti najveći svjetski trovinski blok u roku od 80 dana, ali izgleda da će parlament najvjerovatnije odbaciti sporazum May, povećavajući šanse za Brexit bez sporazuma. 

"Najvjerovatnije ćemo, ako se taj sporazum odbaci, biti u paralizi, i nećemo moći realizirati  ono za šta je narod glasao", izjavio je Hunt za Sky News.

Japanski premijer Shinzo Abe upozorio je u četvrtak da svijet ne želi nepimjereni Brexit i da on u potpunosti podržava sporazum premijerke May o Brexitu.

Brojni poslanici koji se zalažu za Brexit žele jasniji razlaz s Evropskom unijom i njenim inistitucijama, ali je Hunt izjavio da parlament, u kome vladajući konzervativci nemaju većinu, vjerovatno neće dopustiti britansko napuštanje bloka.

"Mislim da je sada mnogo manja vjerovatnoća da će parlament dopustiti Brexit bez sporazuma", kazao je on za BBC, prenosi agencija Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU