Italija izbjegla sankcije Europske komisije zbog visine duga

EU / POLITIKA

Italija izbjegla sankcije Europske komisije zbog visine duga

04.07.2019. 09:30 / Izvor: HINA

Europska komisija povukla je u srijedu prijetnju disciplinskim mjerama protiv Italije nakon što je vlada u Rimu poduzela odgovarajuće mjere kako bi rastući dug svela na dopuštenu razinu u Europskoj uniji.

U Komisiji očekuju da će Italija ove godine više-manje ispoštovati odredbe Pakta o stabilnosti i rastu. Vlada je također ove godine uložila dodatne napore kako bi djelomično neutralizirala pogoršanje strukturalnog deficita u 2018. godini, dodaju.

Prije donošenja konačne odluke Europska komisija spremna je analizirati sve informacije iz Italije o javnim financijama, izjavio je na tiskovnoj konferenciji europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

"Nadam se da će Italija napraviti što je obećala, već to čini", rekao je Moscovici.

Komisija je također pozvala Italiju da ispoštuje preuzetu obvezu i pripremi proračun za 2020. godinu u skladu s fiskalnim pravilima EU-a kako bi se izbjegla daljnja neizvjesnost. Vlada mora dostaviti dokument Komisiji do 15. listopada.

Rim je početkom tjedna objavio nove polugodišnje podatke koji pokazuju da će projicirani deficit za 2019. godinu biti oko sedam milijardi eura manji nego što je zacrtano u travnju zahvaljujući slabijoj potrošnji od očekivane i većim prihodima u proračunu.

Vlada je također sastavila uredbu o zauzdavanju proračunskog manjka u 2020. godini, prema nacrtu zakona koji je Reuters dobio na uvid. Time će vjerojatno ublažiti zabrinutost Bruxellesa, dodaje novinska agencija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU