SASTANAK MINISTARA ODBRANE

EU / NATO

Pistorius nakon sastanka s Helezom: Veoma je važno da su snage EUFOR-a prisutne u BiH

07.02.2024. 08:27 / Izvor: Fena
eufor

Savezna Republika (SR) Njemačka je jedan od ključnih prijatelja Bosne i Hercegovine na spoljnopolitičkom planu.

Savezna Republika (SR) Njemačka je jedan od ključnih prijatelja Bosne i Hercegovine na spoljnopolitičkom planu. Također, SR Njemačka daje punu podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu – izjavio je danas ministar odbrane BiH Zukan Helez nakon susreta s ministrom odbrane SR Njemačke Borisom Pistoriusom koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Teme o kojima su razgovarali, kako je dodao Helez, odnosile su se na stanje u BiH, stanje sigurnosti, kao i stanje u Oružanim snagama. Naveo je da je kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara gostima obrazložio 14 prioriteta iz Mišljenja EK.

Helez je posebno zahvalio na podršci SR Njemačke integracijama BiH, a posebno u vezi članstva u EU i otvaranja pregovora u martu uz ispunjavanje uslova koje pred nas stavlja EK.

"Upoznao sam goste iz SR Njemačke o tome gdje su problemi, dokle smo došli sa ispunjavanjem tih 14 prioriteta i šta je najbitnije da uradimo do marta", rekao je Helez dodajući da su također razgovarali o podršci ka NATO integracijama.

Helez je zahvalio i za podršku Oružanim snagama dodajući da je Njemačka uložila i uložit će u periodu od 2021. do 2025. godine više od 20 miliona KM.

Za SR Njemačku, kako je rekao Pistorius, veoma je važna stabilnost BiH, zapadnog Balkana i to pokazuju kroz dugoročnu i uspješnu podršku.

"Zaista nam je drago da je Njemačka među zemljama koje najviše podržavaju BiH. Naše odnose smo značajno proširili i to uključuje i incijative za sanaciju, ali i bilateralne programe koji tome doprinose", naveo je Pistorius.

Dodao je da je tokom posjete vidio da se investicija cijenila, te da žele nastaviti raditi u tom pravcu i proširiti koliko je to moguće jer znaju na osnovu iskustava proteklih godina koliko je to važno za stabilnost regije i za koheziju Evrope.

Naglasio je da Njemačka veoma drži do stabilnosti BiH i da joj želi pružiti svaku vrstu podrške, dodajući da evropski put zemlje zavisi od ispunjavanja postavljenih uslova.

"Želimo da podržimo BiH i da spriječimo da Rusija dovede do dodatne krize, odnosno destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Althee i jako je važno da su snage prisutne i mogu ostati ovdje u BiH", naveo je među ostalim  Pistorius.  

Helez je odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi secesionističkih pretnji rekao da se situacija prati sa partnerima, te da BiH nikada neće dopustiti da se neki njen dio odcijepi.  Njemački ministar obrane je istakao da EUFOR ima kapacitete i mandat za moguće suočavanje s krizama, uključujući onu koja bi proistekla iz secesionističkih prijetnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU