Evropska komisija pokrenula postupak prekomjernog deficita protiv Italije

06.06.2019. 09:45 / Izvor: Jutarnji list
Evropska komisija pokrenula postupak prekomjernog deficita protiv Italije

Sankcija Evropske unije sasvim sigurno će dodatno uzdrmati stabilnost talijanske populističke vlade koja posljednjih sedmica visi o koncu.

Nakon višemjesečnih sukoba na relaciji Rim-Bruxelles oko pitanja proračuna talijanske populističke vlade, Evropska komisija je donijela oštru mjeru i protiv jedne od ekonomskih motora eurozone pokrenula postupak prekomjernog deficita.

Sankcija Evropske unije sasvim sigurno će dodatno uzdrmati stabilnost talijanske populističke vlade koja posljednjih sedmica visi o koncu.

Talijanska populistička vlada je u septembru 2018. godine odredila da će proračunski deficit za iduće tri godine iznositi 2,4 posto BDP-a, čime se suprotstavila obećanju prethodne vlade Mattea Renzija da će u najkraćem roku smanjiti javni dug.

Iako je ministar gospodarstva Giovanni Tria prvotno zagovarao deficit od 1,6 posto uz obećanje da će poštivati odredbe EU o postupnom smanjivanju deficita, čelnici populističke vlade na to su se odlučili oglušiti, pri čemu su tvrdoglavo zastupali ideju deficita od 2,4 posto, kako bi osigurali sredstva za svoja skupa predizborna obećanja.

PoKret 5 Zvjezdica većim deficitom želi osigurati sredstva za osnovni minimalni dohodak, dok Lega želi implementirati jedinstvenu poreznu stopu od 15 posto.

"Zadovoljni smo! Postigli smo sporazum unutar vlade za javni dug od 2,4 posto BDP-a koji je potreban za ključne reforme.", izjavili su u rujnu potpredsjednici vlade Di Maio i Salvini tijekom konferencije za novinare.

Unatoč tome što je proračunski deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje granice od 3 posto koju je EU strogo propisala za sve članice eurozone, Komisija je reagirala.

Naime, Paktom o stabilnosti i rastu definirano je da zemlje eurozone trebaju održavati proračunske deficite ispod 3 posto BDP-a, kako bi se vanjski dug ograničio na najviše 60 posto BDP-a.

Također, države eurozone su tim paktom primorane svake godine smanjivati prekomjerni dug. Italija je jedna od najzaduženijih država na svijetu, a njezin javni dug iznosi 132 posto BDP-a, čime se pozicionirao na drugo mjesto u EU, nakon grčkog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU