BiH nema u planovima FVO inspektora

29.01.2013. 11:03 / Izvor: Oslobođenje
BiH nema u planovima FVO inspektora

BiH nije na zvaničnoj listi posjeta misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije, takozvane FVO inspekcije, za 2013, a od njihove ocjene zavisi izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatsku kada ova zemlja 1. jula ove godine postane članica Unije,.

Bosna i Hercegovina nije na zvaničnoj listi posjeta misije Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije, takozvane FVO inspekcije, za 2013, a od njihove ocjene zavisi izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatsku kada ova zemlja 1. jula ove godine postane članica Unije, saznali smo u Uredu za veterinarstvo BiH.

Zahtjev

Prije svega, FVO inspekcije su nam potrebne kako bi odobrile izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. To u praksi znači da BiH ove proizvode od 1. jula neće više moći izvoziti u susjednu zemlju, a poznato je da to znači gubitak značajnog tržišta. Prema određenim procjenama, BiH u Hrvatsku izvozi oko 40 miliona litara mlijeka godišnje, što znači da to mlijeko ostaje u BiH i pitanje je šta uraditi sa 40 miliona litara mlijeka.

Zahtjev za dolazak FVO inspekcija u BiH Ured za veterinarstvo naše zemlje poslao je u decembru 2012. godine.

Međutim, niti BiH ima na spisku zvaničnih posjeta FVO inspektora, niti je u Ured, kako smo saznali u ovoj instituciji, došao upitnik koji treba popuniti i poslati u FVO.

Naime, upitnik kada se popuni, ima oko 150 stranica, gdje FVO želi ispitati kako je uređen sistem veterinarske kontrole u BiH, kakvi su laboratorijski i proizvodni kapaciteti, programi kontrole zaraznih bolesti vezanih za određene životinje itd.

Upitnik

Ovaj upitnik je zapravo jedan od pokazatelja dolazi li FVO inspekcija u određenu zemlju ili ne dolazi. Ukoliko su planirali doći, ovaj upitnik je već trebao stići i trebalo ga je početi popunjavati da bi inspektore mogli očekivati u februaru.

Ranije je iz Ureda za veterinarstvo BiH najavljivano da će FVO inspekcije u BiH doći u februaru ili početkom marta, a kako smo saznali u Uredu, direktor ove institucije Ljubomir Kalaba ima obećanje Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU za BiH, da će FVO inspekcije doći. 

Ipak, obećanja su jedno, a zvanični planovi kojih se inspektori evropskog Ureda za hranu i veterinarstvo drže su nešto sasvim drugo. Na osnovu svega navedenog, može se zaključiti da BiH neće ispuniti uslove za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, odnosno Hrvatsku kada ova zemlja postane članica Unije.

Komentar Ljubomira Kalabe na ove informacije nismo dobili jer tokom cijele prošle sedmice nije odgovarao na pozive, javlja Oslobođenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU