VEĆINA PROTIV

Mađarska je u sukobu s EU, preispituje se je li sposobna predsjedati njome

05.06.2023. 08:28 / Izvor: Agencije
viktor orban

Foto: EPA

Pet od sedam zastupničkih klubova podržava prijedlog rezolucije u kojoj se kaže da Mađarska ne bi smjela preuzeti predsjedavanje Vijećem EU-a u drugoj polovini sljedeće godine.

Pet od sedam zastupničkih klubova podržava prijedlog rezolucije u kojoj se kaže da Mađarska ne bi smjela preuzeti predsjedavanje Vijećem EU-a u drugoj polovini sljedeće godine jer sistemski krši načela i vrijednosti Evropske unije.

"Rezolucija o vladavini prava bit će usvojena velikom većinom", izjavila je prije početka rasprave autorica nacrta rezolucije, francuska zastupnica iz kluba Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield.

Nizozemska liberalna zastupnica Sophie in ‘t Veld je u raspravi istaknula da je predsjedavanje Vijećem EU-a prilika za predsjedavajuću zemlju da u prvi plan stavlja svoje političke prioritete te da stoga ne treba prepustiti tu pozornicu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji vodi protuevropsku politiku.

“Ne treba prepustiti tu pozornicu Viktoru Orbanu, nego onima u Mađarskoj koje je on ušutkao”, rekla je in ‘t Veld.

U nacrtu pravno neobvezujuće rezolucije, postavlja se pitanje “može li Mađarska vjerodostojno predsjedavati Vijećem EU-a s obzirom da ne poštuje zakone i vrijednosti EU-a i načela iskrene saradnje”.

Evropski parlament ne može utjecati na redoslijed predsjedavanja Vijećem EU-a jer je to u isključivoj nadležnosti država članica. Sve države članice predsjedavaju Vijećem po šest mjesecu po unaprijed utvrđenom redoslijedu. Zadnji put to je učinjeno 2016. kada je utvrđen redoslijed predsjedavanja do 2030. godine.

Budući da tu ne mogu ništa promijeniti, neki zastupnici spominju da Parlament treba odgovoriti na različite načine, od odbijanja sudjelovanja na trijalozima, na kojima se dogovaraju konačni tekstovi zakona između Vijeća i Parlamenta, do nepozivanja mađarskih ministara na sastanke odbora i na plenarne sjednice.

"Trebamo li pustiti da mađarske vlasti određuje dnevni red EU-a tokom šest mjeseci, a oni sami govore da ne poštuju ono za što mi zauzimamo", rekla je zastupnica Delbos-Corfield.

Nizozemski socijaldemokrat Thijs Reuten rekao je da je “Viktor Orban jasno rekao da želi koristiti predsjedavanje za promociju svoje politike”. “To bi bila katastrofa”, rekao je.

"Mađarska više nije demokratija", rekla je luksemburška zastupnica iz redova Evropske pučke stranke Isabel Wiseler-Lima (EPP).

"Mi ne kažemo Vijeću što treba učini, već tražimo rješenje kako bi zaštitili EU i naše vrijednosti. Vijeće ima veće mogućnosti djelovanja od nas", istaknula je Wiseler-Lima.

Nekoliko zastupnika bilo je vrlo kritično prema prijedlogu rezolucije, ističući da Parlament s njom prekoračuje svoje ovlasti i miješa se u stvari o kojima suvereno odlučuju države članice.

Francuski europarlamentarac Jean-Paul Garraud iz krajnje desne grupe Identitet i demokratija (ID) rekao je da predložena predložena rezolucija “ismijava duh evropskih ugovora i ponižava Mađarsku”.

Mađarska je ostala jedina država članica kojoj još nisu odobrena sredstva namijenjena za oporavak od pandemije.

“Naše plaćanje Mađarskoj ovisi o rješavanju problema s vladavinom prava. Mađarska mora ispuniti uvjete da bi dobila sredstva”, rekao je u raspravi povjerenik za proračun Johannes Hahn.

Mađari su u sukobu s EU

Mađarska je dugo u sukobu s EU u vezi više pitanja - vladavine prava, korupcije na visokim razinama, nedostatne neovisnosti pravosuđa, kršenja akademskih sloboda i prava LGBTQ zajednice. Zbog toga je EU zamrznula milijarde eura namijenjenih Budimpešti.

Mađarska vlada već godinama pregovara s EU o tim pitanjima, no postignut je neznatan napredak. Odluka o tomu hoće li se izmijeniti kalendar predsjedanja EU da bi se odgodilo ili potpuno otkazalo mađarsko predsjedanje blokom u rukama je vlada ostalih članica Unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU