Financial Times

Bruxelles će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Orban stavi veto na pomoć Ukrajini

29.01.2024. 12:53 / Izvor: Fena
bruxelles

Evropska unija će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini na summitu ove sedmice.

Evropska unija će sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira novu pomoć Ukrajini na summitu ove sedmice, prema povjerljivom planu koji je sastavio Bruxelles, piše Financial Times.

Bruxelles je zacrtao strategiju za eksplicitno ciljanje ekonomskih slabosti Mađarske, ugrožavanje njezine valute i izazivanje kolapsa povjerenja ulagača u pokušaju da naškodi "radnim mjestima i rastu" ako Budimpešta odbije povući svoj veto na pomoć Kijevu, izvijestile su novine, citirajući dokument koji su sastavili službenici EU.

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po mnogim svađama s EU tokom svojih 13 godina na vlasti, postao je glasni kritičar podrške bloka Ukrajini i hvalio se svojim vezama s Kremljom otkako je Rusija krenula u rat u Ukrajini u februaru 2022.

U dokumentu u koji je Financial Times imao uvid navodi se da bi "u slučaju izostanka dogovora na summitu koji će bit održan 1. februara, drugi šefovi država i vlada javno izjavili da u svjetlu nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera ne mogu zamisliti da bi Budimpešti bila osigurana EU sredstva''.

Mađarski ministar za EU Janos Boka rekao je za novine da Budimpešta nije upoznata sa ovom finansijskom prijetnjom, ali da zemlja "ne popušta pod pritiskom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU