Traži se istraga

Austrija ispituje politički uticaj na subvencije tokom pandemije: Podijeljen ogroman novac

08.03.2024. 13:12 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Ispituju da li se dijelio novac iz budžeta bogatim preduzetnicima sa dobrim političkim vezama.

U Austriji je počela parlamentarna istraga o državnim subvencijama u vrijeme pandemije korona virusa, a cilj je da se utvrdi da li je vladajuća Austrijska narodna partija (OeVP) imala dvostruke aršine i dijelila ogromne novce iz budžeta bogatim preduzetnicima sa dobrim političkim vezama.

U centru pažnje anketnog odbora je državna agencija za pomoć privredi u pandemiji kovida-19, COFAG.

Istragu su tražile opozicione socijaldemokrate (SPOe) i krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPOe).

Sam odbor, kako pišu austrijski mediji, nosi slikovito ime "administriranje na dva nivoa u cilju privilegovanja milijardera od strane članova vlade".

Austrijsku vladu su u vreme pandemije, kao i danas, činili narodna partija i Zeleni.

Opozicija je uvjerena da su pojedina preduzeća nadprosječno profitirala od državne pomoći, jer su već prilikom osnivanja finansijske institucije COFAG okvirni uslovi "prekrojeni" u njihovu korist, prenijela je austrijska televizija ORF.

Jedan od onih koji treba da budu ispitan je vlasnik sada dobrim dijelom bankrotiranog konzorcijuma Signa, u čijem je sastavu bio i lanac prodavnica namještaja Kika, investitor Rene Benko.

Vjeruje se da se u vrijeme pandemije iz državne blagajne u njegove firme preko subvencija COFAGA slilo najmanje 18,4 miliona eura, što bi bilo više od granice od 14 miliona predviđene zakonom.

Anketni odbor ispitat će jedan broj zvaničnika austrijskih finansijskih institucija, uključujući i bivšeg šefa COFAG Marka Šimpela.

Prema navodima ORF, liberalna partija NEOS će njega vjerovatno ispitati o eventualnim povlasticama koje su uživala pojedina preduzeća koja su bila povezana sa političkim akterima.

COFAG je već duže vreme "vruća tema" u Austriji.

Revizorski sud te zemlje je ustanovio da je ta agencija u periodu od marta 2020. pa do juna 2021. imala pretjerane izdatke, uključujući i više od 21 miliona eura samo za konsultantske usluge, da je imala slabu ekspertizu i ogromne troškove za sopstveno funkcionisanje.

Preko te agencije je 236.000 privrednih subjekata koji su podnijeli zahtjev dobilo ukupno oko 15 milijardi eura subvencija.

Dodjelu državne pomoći privredi je odobrila Evropska komisija.

Ustavni sud je u oktobru prošle godine ustrojstvo COFAG  i samo prenošenje državnih ingerencija na tu agenciju proglasio protivustavnim.

Prema ranijim zakonima, planirano je da ona bude rasformirana tokom ove godine.

Anketni odbor je iniciran samo nekoliko meseci prije junskih evropskih izbora u Austriji i parlamentarnih koji treba da budu održani najkasnije najesen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU