Njemački energetski div RWE zatvara termoelektrane na plin i ugljen

15.08.2013. 12:36 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Njemački energetski div RWE zatvara termoelektrane na plin i ugljen

Njemački energetski gigant RWE objavio je danas da će smanjiti proizvodne kapacitete zbog kontinuiranog uzleta obnovljivih izvora energije.

Njemački energetski gigant RWE objavio je danas da će smanjiti proizvodne kapacitete zbog kontinuiranog uzleta obnovljivih izvora energije. U RWE-u ističu da su mnoge njegove elektrane postale neprofitabilne zbog procvata solarne energije. Stoga će iz distribucijske mreže isključiti ukupno 3.100 megavata proizvodnih kapaciteta, što predstavlja šest posto njegovih ukupnih kapaciteta.

U planu je zatvaranje termoelektrana na plin i ugljen u Njemačkoj i Nizozemskoj. "Zbog nastavljenog procvata solarne energije mnoge elektrane u cijelom sektoru i u Europi više ne posluju u plusu", objavila je tvrtka u priopćenju. "U prvoj polovini 2013. operativni rezultat odjela za proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora smanjen je za gotovo dvije trećine. Glavni je uzrok tog smanjenja veliki pad marži u elektranama", izvijestili su iz kompanije.

U prvoj polovini godine RWE je uspio amortizirati nepovoljne utjecaje na poslovanje pozitivnim ishodom u arbitražnom postupku koji je vodio s ruskim Gazpromom. Tako su uspjeli blago povećati prihode, na 28,5 milijardi eura. Uvećan je i EBITDA, za devet posto, na 5,5 milijardi eura. Neto dobit se pak smanjila za 38 posto, na milijardu eura, napominju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU