Smjenjuju Theresu May?

22.10.2018. 13:27 / Izvor: Večernji List
Smjenjuju Theresu May?

Velika Britanija puca po šavovima, a premijerka Theresa May nalazi se između čekića i nakovnja.

Velika Britanija puca po šavovima, a premijerka Theresa May nalazi se između čekića i nakovnja nakon što je tijekom vikenda postalo jasno da su stotine tisuća građana spremne izići na ulice tražeći mogućnost da glasuju na drugom referendumu. S druge strane parlamentarni zastupnici njezine stranke pozivaju je da u srijedu dođe na ispitivanje na kojem su spremni pokrenuti njezino smjenjivanje ne ponudi li im “tvrđi” Brexit od onoga koji se sada nudi na stolu u pregovorima s EU. 

“Druga vrsta referenduma”

Oko 700 tisuća građana prosvjedovalo je u subotu u Londonu tražeći mogućnost da se na drugom referendumu izjasne o bilo kakvom sporazumu koji će vlada premijerke May dogovoriti s EU sljedećih tjedana, pa i da se izjasne u slučaju da se Brexit događa bez dogovora s EU.

Odziv toliko ljudi na prosvjed iznenadio je i organizatore i stvorio dosad najsnažniji javni pritisak za održavanje drugog referenduma o Brexitu. Iako iz britanske vlade tvrde da, čak i ako se raspiše, drugi refrendum ne može biti o istom pitanju kao prvi (Jeste li za ostanak ili izlazak iz EU?) nego eventualno o tome jeste li za takav i takav dogovor o povlačenju, neki među prosvjednicima jasno zahtijevaju referendum baš o ostanku u EU jer smatraju da se na prvom referendumu odlučivalo na temelju laži i fantazija te da narod ima pravo odlučiti na temelju činjenica, koje sada, u završnici pregovora, postaju jasnije. I nepovoljnije za Britance, pa možda daju povod više za ostanak.

S druge strane, raste i pritisak zagovornika “najtvrđeg” Brexita, u kojemu Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi izišlo samo iz EU nego i iz jedinstvenog tržišta i carinske unije, i to što prije ili odmah. Taj pritisak, čini se, upravo doseže vrhunac ovih dana, jer su najnezadovoljniji zastupnici Konzervativne stranke u Westminsteru pozvali premijerku May da u srijedu odgovara pred posebnim odborom koji može pokrenuti njezino smjenjivanje.

Praktički je već spremno 48 zastupničkih pisama, koliko je dovoljno za pokretanje opoziva premijerke. Nedjeljna izdanja vodećih britanskih novina javljaju da je premijerki May poručeno da “ponese vlastito uže” (za vješanje) na taj sastanak u srijedu te da je to njezina posljednja šansa za ostanak na vlasti.

Od nje žele čuti da odustaje od svog plana iz Chequersa, koji je Boris Johnson nazvao planom za pretvaranje Velike Britanije u vazalnu državu Europske unije, te nudi novi plan za Brexit. Kakav, nije sigurno ni da oni sami znaju, jer njihove želje nisu realne iz perspektive druge strane koja odlučuje u pregovorima o Brexitu više nego oni, a to su ostali u EU.

Neviđeni kaos

Nedjeljno izdanje Timesa otkriva što se dogodilo prošle nedjelje kad su pregovori s Europskom unijom došli nadomak rješenja, a onda se raspali: ranije tijekom tog dana Oliver Robbins, visokorangirani javni službenik zadužen za Brexit koji odgovara izravno premijerki May, dogovorio je s Europskom unijom okvire sporazuma, pa i dogovora o najosjetljivijem pitanju zaštitnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, samo da bi ministar za Brexit Dominic Raab hitno doputovao kasno poslijepodne u Bruxelles da poništi taj raniji Robbinsov dogovor.

Od tada su pregovori na mrtvoj točki, ali to da iz Londona stižu pregovarači koji u istom danu pristanu, pa razvrgnu to na što su pristali, pokazuje razinu kaosa unutar britanske vlade i društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU