U EU "zelene trake" za brz prevoz robe

24.03.2020. 10:45 / Izvor: Tanjug
U EU 'zelene trake' za brz prevoz robe

Evropska komisija izdala je vodič za zemlje članice koji se odnosi na brz transport robe u vandrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID19.

Evropska komisija izdala je vodič za zemlje članice koji se odnosi na brz transport robe u vandrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID19.

Predviđa se da kamioni sa robom ne bi trebalo više od 15 minuta da čekaju na unutrašnjim evropskim granicama, a papirologija transportnim radnicima bi trebalo da se smanji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da su mjere koje su uvedene u cilju zaustavljnja širenja virusa u Evropi, usporile pa i paralizovale transport.

Ona je pozvala da se hitno odblokiraju osnovne saobraćajnice i prelazi, kako kašnjenje u isporuci robe ne bi uticalo na nestašice na evropskom tražištu, u prvom redu lijekova, medicinskog materijala i osnovnih namirnica.

“Prelazak granice na zelenoj traci bi trebalo da traje najviše 15 minuta. Redovi od 40 km na nekim granicama viđeni ovog vikenda i čekanja do 18 sati moraju da se prekinu”, rekla je fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije u video obraćanju navodi da će “zelene trake” biti otvorene za vozila koja prevoze bilo koju vrstu robe.

Pozvala je nacionalne vlasti da u vanrednoj situaciji suspenduju restrikcije kao što su zabrane vožnje vikendom ili noću.

”Moramo da smanjimo papirologiju potrebnu transportnim radnicima svih nacionalnosti kako bi brže prelazili granicu, a zdravstveni pregledi na granicama moraju biti organizovani tako da se slobodna protok robe ne blokira”, navela je fon der Lajen.

Ona napominje da će borba protiv virusa trajati dugo i ocjenjuje da će EU ”snagu i sredstva” za tu borbu dobiti od funkcionalnog jedinstvenog tržišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU