EU

Na samitu lidera EU neće biti novih sankcija Moskvi?

18.12.2014. 09:06 / Izvor: SRNA
Na samitu lidera EU neće biti novih sankcija Moskvi?

Lideri će razgovarati i o investicionom planu vrijednom 315 milijardi evra, koji je prošlog mjeseca predstavio novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao pomoć za pokretanje evropske ekonomije.

Lideri EU će na današnjem samitu, kojim će prvi put predsjedavati bivši poljski premijer Donald Tusk, razgovarati o zategnutim odnosima sa Rusijom i sankcijama uvedenim Moskvi.

Lideri će razgovarati i o investicionom planu vrijednom 315 milijardi evra, koji je prošlog mjeseca predstavio  novi predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, kao pomoć za pokretanje evropske ekonomije.

Nekoliko evropskih diplomatskih izvora navodi da je Tusk, koji je 1. decembra preuzeo dužnost predsjednika Evropskog savjeta, "po strani ostavio" razgovore o strategiji za Moskvu.

Izvori ističu da na samitu u Briselu neće biti govora o novim sankcijama, jer EU "nije raspoložena za to", dok je jedan od diplomata istakao da "ne žele previše da provociraju Putina".

Junker je sinoć od lidera EU zatražio da u narednim mjesecima daju sredstva za investicioni plan.

"Nekoliko država iskazalo je interes i sada očekujem konkretne prijedloge a ne samo priču. Neophodan je novac", naglasio je Juncker tokom diskusije u Evropskom parlamentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU