Čelnici EU-a predložit će Junckera za predsjednika EK

27.06.2014. 10:09 / Izvor: Index.hr
Čelnici EU-a predložit će Junckera za predsjednika EK

Čelnici zemalja Evropske unije danas bi na summitu u Bruxellesu trebali predložiti Evropskom parlamentu novog predsjednika Evropske komisije.

Čelnici zemalja Evropske unije danas bi na summitu u Bruxellesu trebali predložiti Evropskom parlamentu novog predsjednika Evropske komisije.

Unatoč žestokom protivljenju Velike Britanije bit će to najvjerojatnije bivši premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker. Razgovarat će se i o novoj strategiji Unije za idućih pet godina, a s Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom bit će potpisan i Sporazum o pridruživanju.

Iako se o tome uobičajeno uvijek odlučivalo konsenzusom, britanski premijer David Cameron najavio je da će tražiti glasanje, iako zna da će ostati u manjini. U početku je bilo nekoliko čelnika zemalja članica koji su pokazivali razumijevanje za Cameronovo stajalište, pogotovo u tome da ne može Evropski parlament i predlagati i birati predsjednika Evropske komisije, ali su postupno otpadali jedan po jedan i sada je uz njega ostao samo mađarski premijer Viktor Orban koji je i dalje protiv Junckera.

Insistiranjem na glasanju Cameron očito želi dobiti koji poen u britanskoj javnosti i u redovima svoje vlastite stranke, koja je uvelike euroskeptična. Cameron je najavio da će ako pobijedi na izborima sljedeće godine, do 2017. organizirati referendum o ostanku ili odlasku Velike Britanije iz Evropske unije i to nakon što ispregovara nove odnose Londona s Bruxellesom.

Juncker je na početku svoje kampanje najavio da će, bude li izabran, pokušati naći odgovor na britansko pitanje i postići pošten dogovor s Londonom, ali to nimalo nije ublažilo Cameronovo protivljenje.

Britanija prigovara da je Juncker staromodan političar, zagovornik federalizacije Evrope te da nije u stanju provesti reforme kakve London traži. S druge strane, nisu rijetki oni koji kažu da je tražiti da predsjednik Komisije ne bude federalist isto što i tražiti da papa ne bude katolik, prenosi Indexhr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU