Istraživanje: 138 milijuna Europljana bez bankarskog računa

13.12.2016. 11:30 / Izvor: Fena
Istraživanje: 138 milijuna Europljana bez bankarskog računa

Petina ispitanika, njih 20 posto ne želi imati bankarski račun, a 10 posto njih je reklo da nemaju povjerenje u banke.

Trećina Europljana nema stalno zaposlenje, a među njima je čak 35 posto onih u  životnoj dobi između 18 i 34 godine, pokazalo je istraživanje kompanije Mastercard koje se bavilo stanovnicima Europe koji nemaju pristup službenim financijskim tijekovima.

Istraživanje pokazuje da 138 milijuna Europljana nema bankarski račun ili pristup platežnim metodama. Petina ispitanika, njih 20 posto ne želi imati bankarski račun, a 10 posto njih je reklo da nemaju povjerenje u banke, piše Tanjug.

Međutim, istraživanje je ukazalo i na znatno povećanje korištenja tehnologija u tom istom segmentu društva pa je pristup tehnologijama putem pametnog telefona skočio sa 29 posto u 2013. godini na 49 posto u 2016. godini.

Ipak, četvrtina ispitanika (27 posto) i dalje smatra da ne mogu pristupiti financijskim proizvodima i uslugama, što ukazuje na raskorak između populacije koja koristi tehnologije i one koja ima pristup financijskim proizvodima i uslugama.

Stalna potreba za oslanjanjem na gotovinu čini te ljude izuzetno osjetljivim na gubitak ili krađu novca, sporove u vezi s plaćanjem - jer ne postoji elektronski trag ili dokaz transakcije, a također im u potpunosti onemogućava da obavljaju plaćanja unaprijed ili da raspoređuju uplate unaprijed, navodi se u istraživanju.

Komentirajući ove rezultate, Ann Cairns, predsjednica Sektora međunarodnih tržišta u kompaniji Mastercard, kaže da mnogi ljudi pojam isključenosti često doživljavaju kao problem tržišta u razvoju, ali da ovo izvješće jasno pokazuje da taj problem postoji i na europskim tržištima koja se smatraju razvijenim.

"Onemogućenost pristupa financijskim tijekovima ima ozbiljan utjecaj na kvalitetu života pojedinaca jer im uskraćuje osnovne pogodnosti i mogućnost izbora, a lišava ih i većeg stupnja zaštite, praktičnosti i pristupa globalnoj ekonomiji", ističe Cairns.

Dodaje da, iako su rezultati o financijskoj inkluziji zabrinjavajući, kada se uzmu u obzir povećani pristup tehnologijama kao što su pametni telefoni, jasno je da put do financijske inkluzije vodi preko digitalnih tehnologija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU