EU / SVIJET

EU ima 400 miliona eura za nadoknadu gubitaka od ruskih sankcija

Rusija je od 7. avgusta uvela potpunu zabranu isporuka govedine, svinjetine, živine, ribe, sireva, mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Kanade, Norveške i Australije.

09.08.2014. 10:02 / Izvor: Nezavisne novine

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht je priznao da će sankcije koje je uvela Rusija na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije izazvati teškoće agraru zemalja EU, ali da "ta gorka pilula" može da bude ublažena zahvaljujući Evropskom fondu solidarnosti.

On je objasnio da u EU postoji specijalni fond za slučaj da poljoprivreni proizvodi ne mogu da budu prodati iz političkih razloga, prenio je Interfaks.

"Radi se o 400 miliona eura", rekao je De Guht, pozivajući se na evropskog komesara za poljoprivredu Dačana Čološa.

De Guht je takođe izrazio mišljenje da će Rusiji biti teško da održi svoje sankcije. Obim ruskog uvoza pokazuje da Rusija i 20 godina poslije raspada Sovjetskog Saveza ne može da zadovolji svoje potrebe", ukazao je on.

De Guht nije komentarisao druge, još uvek hipotetičke mjere koje može da uvede Rusija, samo je rekao da za prelete preko Sibira ona svake godine od evropskih aviokompanija dobija 300 miliona dolara (224 miliona evra), kojim subvencioniše Aeroflot.

Rusija je od 7. avgusta uvela potpunu zabranu isporuka govedine, svinjetine, živine, ribe, sireva, mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Kanade, Norveške i Australije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU