EU/ EKONOMIJA

EU: Počeo proces distribucije vakcine Pfizera i BioNTecha

Vakcine protiv korona virusa koje su razvile kompanije BioNTech i Pfizer, a koje je odobrila Evropska komisija na prijedlog Evropske agencije za lijekove EMA, distribuiraju se članicama Evropske unije.

24.12.2020. 13:10 / Izvor: Agencije

Vakcine protiv korona virusa koje su razvile kompanije BioNTech i Pfizer, a koje je odobrila Evropska komisija na prijedlog Evropske agencije za lijekove (EMA), distribuiraju se članicama Evropske unije.

Evropska komisija je nakon početka procesa distribucije počela objavljivati informativne video sadržaje o vakcinama.

Vakcine koje se čuvaju u zamrzivačima bit će prenošene u hladnim transportnim kutijama u kojima će se pomoću suhog leda održavati temperatura od minus 70 stepeni Celzijusa.

Transport vakcina bit će obavljen kopnenim i zračnim putem.

Planirana je istovremena dostava vakcina u sve zemlje članice EU, dok se početak vakcinacije očekuje 27. decembra.

Svaka zemlja priprema sopstevni plan i strategiju vakcinacije.

Evropska komisija je u ime svih zemalja EU sklopila ugovor sa nekoliko kompanija koje rade na razvoju vakcine protiv korona virusa, tako su do danas potpisani sporazumi sa šest kompanija za nabavku oko dvije milijarde doza.

Do sada je u EU odobrena samo vakcina koja je razvijena od Pfizera i BioNTecha.

Budući da je ograničen kapacitet proizvodnje vakcina, u zemlje EU vakcine će biti poslane u ograničenim količinama koje će se odrediti prema broju stanovnika.

EMA nastavlja proces odobravanja vakcine koju je razvila američka farmaceutska firma Moderna, a odluka se očekuje 6. januara naredne godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU