Evropski kontrolori za zabranu kamera za prepoznavanje lica

22.06.2021. 10:29 / Izvor: Agencije
Evropski kontrolori za zabranu kamera za prepoznavanje lica

U prijedlogu EU-a se odobrava korištenje vještačke inteligencije za kontrolu visokorizičnih situacija u sferi nadzora imigracije.

Dva evropska nadzorna tijela za zaštitu privatnosti danas su apelirala da se zabrani upotreba kamera za prepoznavanje lica na javnim mjestima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

U izvještaju Reutersa se navodi kako je Evropska komisija u aprilu objavila prijedlog pravila o korištenju vještačke inteligencije s ciljem da se uspostave globalni standardi korištenja ovom tehnologije kojom dominiraju Kina i Sjedinjene Američke Države.

U prijedlogu EU-a se odobrava korištenje vještačke inteligencije za kontrolu visokorizičnih situacija u sferi nadzora imigracije i pri obavljanju policijskih poslova uz stroge mjere i pravila zaštite koje podrazumijevaju kaznenu politiku protiv kompanija koje proizvode ove softvere i kazne u visini do šest posto od globalnih prihoda.

Dva nadzorna tijela za zaštitu privatnosti, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka (EDPS), upozorila su na izuzetno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca na javnim površinama.

Pitanje detekcije emocija

Iz EDPB-a i EDPS-a je saopćeno kako bi trebalo zabraniti i sisteme zasnovane na vještačkoj inteligenciji koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca u klastere i to po osnovu etničke, polne, političke pripadnosti ili seksualne orijentacije.

Upotrebu tehnologije za detekciju ljudskih emocija također treba zabraniti, osim u vrlo specificnim slučajevima, npr. u zdravstvene svrhe, poručuju iz EDPB-a i EDPS-a.

"Predloženim mjerama također treba zabraniti bilo koju vrstu upotrebe vještačke inteligencije za društveno rangiranje, jer je to protiv osnovnih vrijednosti EU-a i može dovesti do diskriminacije", upozoravaju iz navedenih institucija.

Iako su primjedbe EDPB-a i EDPS-a neobavezujuće, one ipak imaju težinu i utiču na procese odlučivanja u Evropskoj komisiji, u vladama zemalja članica EU i u Evropskom parlamentu, navode agencije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU