EU / POLITIKA

Evropski kontrolori za zabranu kamera za prepoznavanje lica

U prijedlogu EU-a se odobrava korištenje vještačke inteligencije za kontrolu visokorizičnih situacija u sferi nadzora imigracije.

22.06.2021. 10:29 / Izvor: Agencije

Dva evropska nadzorna tijela za zaštitu privatnosti danas su apelirala da se zabrani upotreba kamera za prepoznavanje lica na javnim mjestima, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

U izvještaju Reutersa se navodi kako je Evropska komisija u aprilu objavila prijedlog pravila o korištenju vještačke inteligencije s ciljem da se uspostave globalni standardi korištenja ovom tehnologije kojom dominiraju Kina i Sjedinjene Američke Države.

U prijedlogu EU-a se odobrava korištenje vještačke inteligencije za kontrolu visokorizičnih situacija u sferi nadzora imigracije i pri obavljanju policijskih poslova uz stroge mjere i pravila zaštite koje podrazumijevaju kaznenu politiku protiv kompanija koje proizvode ove softvere i kazne u visini do šest posto od globalnih prihoda.

Dva nadzorna tijela za zaštitu privatnosti, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka (EDPS), upozorila su na izuzetno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca na javnim površinama.

Pitanje detekcije emocija

Iz EDPB-a i EDPS-a je saopćeno kako bi trebalo zabraniti i sisteme zasnovane na vještačkoj inteligenciji koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca u klastere i to po osnovu etničke, polne, političke pripadnosti ili seksualne orijentacije.

Upotrebu tehnologije za detekciju ljudskih emocija također treba zabraniti, osim u vrlo specificnim slučajevima, npr. u zdravstvene svrhe, poručuju iz EDPB-a i EDPS-a.

"Predloženim mjerama također treba zabraniti bilo koju vrstu upotrebe vještačke inteligencije za društveno rangiranje, jer je to protiv osnovnih vrijednosti EU-a i može dovesti do diskriminacije", upozoravaju iz navedenih institucija.

Iako su primjedbe EDPB-a i EDPS-a neobavezujuće, one ipak imaju težinu i utiču na procese odlučivanja u Evropskoj komisiji, u vladama zemalja članica EU i u Evropskom parlamentu, navode agencije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU