EU

Zašto Njemačka neće slijediti preporuke EU o inteligentnim brojilima?

09.08.2013. 11:27 / Izvor: croenergo.eu
Zašto Njemačka neće slijediti preporuke EU o inteligentnim brojilima?

​Njemačka vjerojatno neće slijediti smjernice Europske unije, koje preporučuju da se do 2020. godine pametni mjerači potrošnje energije instaliraju u 80 posto domova, ocjenivši da bi takav potez bio preskup za potrošače.

Njemačka vjerojatno neće slijediti smjernice Europske unije, koje preporučuju da se do 2020. godine pametni mjerači potrošnje energije instaliraju u 80 posto domova, ocjenivši da bi takav potez bio preskup za potrošače.

Europski prijedlog "nije preporučljiv" za Njemačku, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva, pozivajući se na studiju koju je naručilo od konzultantske tvrtke Ernst&Young.

Ona je pokazala da bi za korisnike s niskom potrošnjom energije, trošak instalacije bio bi veći od ostvarive uštede energije, navodi se u priopćenju.

"Rezultati pokazuju da u Njemačkoj moramo proširiti pametne mjerne sustave i mjerače selektivno te u skladu s promjenom izvora energije", kazao je zamjenik ministra gospodarstva Stefan Kapferer, aludirajući na odmak te zemlje od nuklearne ka obnovljivim izvorima energije.

Pametni mjerači omogućuju potrošačima da prate potrošnju i troškove, te prenose podatke dobavljačima pomažući im kod upravljaju potražnjom. Njemačka, koja želi do 2050. godine više nego utrostručiti udjel obnovljivih izvora energije na 80 posto potrošnje, još nije usvojila čvrstu politiku o tim uređajima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU