GRAĐANI UPOZORAVAJU

Nacrt regulacionog plana predviđa betoniranje Jahorine u interesu bogatih investitora

20.12.2023. 09:35 / Izvor: Akta.ba
jahorina

Nacrt regulacionog Jahorine koji obuhvata 15 hektara na području Opštine Trnovo u naselju Šator plan je betoniranja planine.

Nacrt regulacionog plana sportsko-rekreacionog područja Jahorina koji obuhvata 15 hektara na području Opštine Trnovo u naselju Šator plan je betoniranja planine i novi građevinski udar, upozorila je nedavno grupa mještana.

Građani Jahorine su 30. oktobra 2023. godine uputili apel Bojanu Vipotniku, ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, da spriječi ovaj planirani ekocid i zaustavi sprovođenje prijedloga regulacionog plana koji su po nalogu opštine Trnovo uradili Radis i Unis institut. Projektnu dokumentaciju za sekciju 1 od 5 ha uradio je Radis d.o.o, dok je obuhvat od 15 ha uradio Unis institut d.o.o.

Suma sumarum - betoniranje 20 ha Jahorine

Dakle, navedenim regulacionim planom se predviđa sječa šume koja predstavlja prirodnu barijeru od vremenskih nepogoda, betonira i asfaltira 20 ha Jahorine.

 

parking šator

  Jedan od parkinga na kom se predviđa gradnja objekata 

Planovima se predviđa velika sječa šuma i isključiva gradnja stambeno-poslovnih objekata, bez ikakvih pratećih sadržaja u smislu pješačkih i biciklističkih staza. Predviđa se gradnja višespratnica po  postojećim i već nedovoljnim parking prostorima, sječa malo preostale šume, dodjela parcela i po 10 puta većih od postojećih. Gradnjom novih objekata se uskraćuju nužni prilazi vikendicama i asfaltiraće se uz samu skijašku stazu. Gradnja objekata se predviđa i na klizištima i preljevima za vodu. Rastojanja između objekata praktično i ne postoje, tako da se u slučaju zemljotresa ili požara neće moći  skloniti ni ptica. Jahorinske vikendice se zagrađuju s južnih strana na rastojanju od 1m i manje!

Budući da zakon ne reguliše sportsko-rekreaciono područje kao takvo, u obzir nisu uzeta staništa životinja i ptica, niti je urađena ikakva procjena uticaja na životnu sredinu.

Snabdijevanje VODOM je posebna priča jer su jahorinske vikendice od prošlog vijeka priključivane na vodosnabdijevanje pod uslovom da investiraju u vlastite hidrofore. U prilog tim tvrdnjama dostavili smo Vam i dokument Vodovoda Pale iz 2023., u kojem između ostalog, stoji:

"Snabdijevanje postojećih objekata 2. Zone distributivne mreže na području opštine Trnovo trenutno se vrši mrežom nedovoljnog profila… planovima razvoja predmetnog područja povećaće se i konzumno područje što može predstavljati problem".

Za obuhvat od 15ha, vodovod Pale je izjavio da je nedovoljno postojeće snabdijevanje vodom, već da je potreban novi izvor vode.

"Treba li pominjati da se kanalizacija cijevima nedovoljnog promjera, od svega 30cm, bez prečiščavanja, u sred Pala, direktno izliva u Miljacku?", upozorili su.

Takođe, ne uzima se uopšte u obzir da se obuhvat graniči s dijelom Jahorine koji se nalazi na opštini Pale. Ovaj dio Jahorine će biti odsječen od parkinga na platou Šator koji se jednostavno ukida gradnjom objekata koji premašuju 1500m2.

Odgovor na ministrov odgovor

Dugo očekivan ministrov odgovor građani su dobili  28. novembra. Zato su se ponovo glasili zbog pokušaja da se sprovede novi građevinski udar na Jahorini.

"Slažemo se s Vama da prema članu 50. Zakona o uređenju prostora i građenju Ministarstvo daje saglasnost na predloge prostornih, urbanističkih i zoning planova područja posebne namijene jedinica lokalne samouprave i da pri donošenju planova vrši provjere poštovanja odredbi Zakona i podzakonskih propisa, uključujući i usaglašenost planova sa dokumentima šireg područja. Budući da se u konkretnom slučaju radi o sprovedbenom dokumentu jedinice lokalne samouprave, opštine Trnovo, shvatamo Vaš navod da ne postoji mogućnost postupanja Ministarstva po navedenoj zakonskoj odredbi, kao i da nam u slučaju usvajanja takvog plana od strane opštine Trnovo (što je već slučaj sa sekcijom 1 u obuhvatu od 5ha) ostaje kao jedina mogućnost pokretanje postupka ocjene usaglašenosti plana s Ustavom i Zakonom o uređenju prostora i građenju pred Ustavnim sudom Republike Srpske", navode građani u odgovoru ministru.

Podsjećaju da je u Prostornom planu Republike Srpske, na stranici 103. navedeno "planirano  povećanje ukupne površine pod zaštitom kroz proglašenje novih zaštićenih područja (tabele 4 i 5)  na osnovu predloga Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog naslijeđa."

U tabeli 4, na str. 105. pod rednim brojem 12. a) predlaže se zaštita Jahorine, kao "zaštićenog prirodnog pejzaža" sa ukupnom površinom od 11547 ha

 

šator

Bivši hotel Šator

"Prema tome, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS itekako ima nadležnost sa ovog aspekta te je prema navedenom članu Zakona o zaštiti prirode RS-a bilo još i dužno da predloži zaštitu Jahorine. Imajući u vidu da Prostorni plan ističe 2025, znači da Ministarstvo uveliko kasni sa ovim predlozima", ističu mještani u otvorenom pismu.

Javne rasprave farsa - zakazana nova

Ističu i da javni uvid i javne rasprave u Trnovu predstavljaju običnu farsu. Na primjedbe građana i stručnjaka daju se listom negativni odgovori. Na uvidu se njihove primjedbe oštro sasijecaju i minimiziraju i nedugo poslije uvida, Skupština opštine daje na usvajanje prijedlog odluke o usvajanju regulacionog plana, što je 26.10. 2023, već učinjeno za sekciju 1.

Tokom javnih uvida, pismeno je dostavljena jedna primjedba za obuhvat od 5ha – tzv. kontaktni plan za seciju 1. Za obuhvat od 15ha dostavljeno je preko 80 primjedbi.

Naglašavaju da se javna rasprava ponavlja 21.12.2023. u 13h u Trnovu. Prethodna rasprava je prekinuta jer predstavnici Instituta nisu imali nijedan odgovor na pristigle primjedbe. Zbog toga su brojni vlasnici postojećih objekata na Jahorini zaključili su da je “Opština poslušnik Instituta koji radi u interesu građevinskog lobija na Jahorini”.

"U odgovorima koje nam je Institu naknadno upućivao, imao je tendenciju da odbija sve naše primjedbe i sugestije iako su bile zasnovane na zakonskim propisima.  S obzirom da Zakon o uređenju prostora i građenju nije jedini zakon kojim se uređuje prirodni resurs, molimo Vas da u narednom periodu, zajedno s javnošću i opštinama Trnovo i Pale, preduzmete sve potrebne korake da se Zakon o zaštiti prirode i Prostorni plan Republike Srpske ispoštuju i izvrše", zaključili su.

 S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije