Bihać

Foto: Nezavisne novine

Investicije / URBANIZAM

Birokratija usporava izgradnju Doma zdravlja u Bihaću

Cjelokupan projekat mogao bi biti realiziran tek na proljeće 2023. godine.

24.10.2021. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine

Zbog komplikovanih administrativnih i tenderskih procedura izgradnja novog objekta Doma zdravlja u Bihaću mogla bi započeti tek na jesen iduće godine.

Ovo je istakao ministar zdravstva u Vladi USK, Muris Halkić, dodajući kako će i taj rok biti ispoštovan samo pod uslovom da ne bude dodatnih birokratskih komplikacija.

"Nažalost, sve to ide jako sporo i pored toga što je osiguran veći dio sredstava koja će biti utrošena. Vlada FBiH osigurala je tri miliona maraka, pola miliona će obezbijediti gradske vlasti u Bihaću, a ostatak neophodnog novca Vlada USK. Prema procjenama, sve će koštati oko sedam miliona maraka, a nadamo se i podršci međunarodnih donatorskih organizacija", kazao je Halkić.

Prema njegovim procjenama, cjelokupan projekat mogao bi biti realiziran tek na proljeće 2023. godine.

Direktor Doma zdravlja u Bihaću, Ademir Jusufagić, kaže kako će uskoro biti raspisan natječaj za izbor najboljeg idejnog projekta izgleda budućeg objekta koji će se graditi u neposrednoj blizini sadašnje zgrade.

Prema njegovim riječima, ustanova kojoj je na čelu funkcionira u značajno otežanim uslovima, u dijelovima objekta koji nisu oštećeni potresom koji se dogodio prije deset mjeseci.

Ranije provedena ispitivanja i procjena stepena oštećenja objekta pokazali su neisplativost obnove, pa se krenulo u projekat izgradnje potpuno nove zgrade koja bi trebala imati oko pet hiljada kvadratnih metara korisne površine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije